Als je een boom of struik wil verplanten, kun je die het beste voor 21 juni rondsteken. Op die manier zal de kluit compacter zijn gegroeid op het moment dat je de boom daadwerkelijk gaat verplanten.
Alle voorbereidingen die je moet treffen bij het verplanten van een boom of struik vind je in de volgende artikelen:
Maar ook na het rondsteken hebben deze bomen en struiken extra aandacht nodig. De wortels van de boom zijn immers beschadigd. In 3 tot 4 maanden kan de boom voldoende herstellen en nieuwe wortels maken. Maar in sommige omstandigheden zul je zien dat de boom of struik maar slecht aanslaat (zowel na het rondsteken als na het verplanten). Dan is het verstandig om drie dingen te doen.
1. Geul graven
Natuurlijk moet je pas rondgestoken en pas verplante bomen en struiken extra water geven. Blijkt dit niet genoeg? Graaf dan een ondiepe geul om de boom heen, en giet hierin het water. Zo loopt het niet zo snel van de boom weg, maar komt het gemakkelijker bij de wortels terecht. Ook in de herfst en winter, na het verplanten, blijf je water geven.
2. Boom aanbinden
Wortels zorgen voor stevigheid. Als je de wortels doorsteekt, staat hij minder stevig in de grond. Het kan dus verstandig zijn om de boom aan te binden. Zet een boompaal naast de boom of struik en zet hem vast met een boomband.
3. Snoeien
Een boom of struik moet boven en onder de grond in evenwicht zijn. Ook bij het rondsteken kan het zinvol zijn om licht te snoeien (maar absoluut niet te veel).
Dit voorjaar heb ik een magnolia rondgestoken. Terwijl ik daarmee bezig was, merkte ik al dat er weinig stevige wortels waren. Maar aan één kant zat een zwaardere, dikkere wortel die lastiger was om door te steken. Deze wortel gaf de boom de nodige steun én water. Al een paar dagen na het rondsteken zakte de magnolia wat scheef en kreeg hij een beetje hangend, verwelkt blad. Ik heb meteen de maatregelen van hierboven genomen, en een paar weken later stond de boom er weer goed bij. Ook zag het blad er frisser uit. De magnolia is nu klaar om in de herfst of de winter verplant te worden.
Beste Linda,
We hebben een Gele Christusdoorn geplant in dec. 1999. Komend jaar willen wij echter op deze plek een overkapping/tuinhuis plaatsen, wat betekent dat de boom daar in de weg staat. Aangezien de boom een emotionele betekenis (milleniumboom) voor ons heeft, willen wij deze het liefst behouden op een andere plek, waarschijnlijk 5 tot 10 meter verderop. Is het mogelijk om deze boom qua soort en leeftijd te verplaatsen ? En zoja, wat is beste tijd hiervoor ?
Alvast dank voor je reactie 🙂
Hoi Jan en Jikke, wat jammer dat de christusdoorn verplaatst moet worden. Wij hebben geen ervaring met christusdoornen, maar het lijkt nu nog net te kunnen – dan is de struik voor de winter weer mooi aangeworteld. Maar we kunnen uiteraard geen garantie geven… Succes! Groeten, Albert Jan en Linda