Aan het begin van de zomer in 2021 liet ik een robotmaaier installeren. De grote hoeveelheid gras in zijn tuin en de tijd die het me wekelijks kostte om te maaien, lieten me besluiten een maaier aan te schaffen. Na ruim een jaar testen kan ik uitgebreid schrijven over mijn robotmaaier!
Ben je benieuwd naar de nadelen van een robotmaaier? Lees ze in het artikelen ‘9 nadelen van een robotmaaier’.
Ik koos voor een Husqvarna (roepnaam Husky), maar dit artikel is niet gesponsord.
Dit zijn wat mij betreft de voordelen van een robotmaaier.
1. Je hoeft niet zelf te maaien
Dat is duidelijk: met een robotmaaier hoef je niet zelf achter je grasmaaier te gaan staan om te maaien. Dé reden voor veel mensen om een robotmaaier aan te schaffen.
Overigens maai ik in het voorjaar nog wel zelf, zodat ik om bloembollen in het gras heen kan maaien. Dat loof moet eerst goed afgestorven zijn, zodat de bollen ook volgend jaar weer mooi bloeien. Overigens zou je een stukje in het gazon kunnen afzetten. Dan moet je een soort omheining maken, zodat de maaier daar niet kan komen.
2. Het scheelt veel tijd
Afhankelijk van hoe groot je gazon is, scheelt het veel tijd als je niet meer zelf hoeft te maaien. Zeker in de zomermaanden, als het gras snel groeit. Het leverde mij zeker een paar uur per week op. En daarbij komt dat je gras er altijd goed bij ligt. Op het laatst kon ik wel redelijk opkijken tegen de flinke klus die nog voor mij lag.
3. Een robotmaaier maakt geen lawaai
Ideaal als je veel buren hebt, of zelf gevoelige oren: een robotmaaier maakt geen geluid. Dus je bent er niemand mee tot last.
4. Geen brandstofkosten
Mijn gazon is te groot voor een grasmaaier aan een kabel, dus ik maaide altijd met brandstof. Dat hoeft niet meer met een robotmaaier. Natuurlijk moet de maaier zich wel opladen, maar dat stelt niet zoveel voor. En als je zonnepanelen hebt, is het helemaal ideaal.
5 Gelijkmatig gazon
Door mijn Husky hebt ik elke dag een mooi, gelijkmatig gazon. De maaier maait zes dagen per week, zodat het gazon wel een dag rust krijgt. Maar hierdoor ligt het er altijd bij alsof het een biljartlaken is. Wat mij betreft een van de fijnste van de voordelen van een robotmaaier!
6. Geen mos
Door de robotmaaier is er continu beweging op mijn grasmat. Daar heeft mos een hekel aan. Ik merk ook dat het gazon dichter wordt. Elke keer worden de topjes afgemaaid, waardoor het gras meer vertakt raakt vanuit de wortel. Hierdoor maakt mos ook minder kans. Zelfs onder de grote bomen heb ik geen mos meer in het gazon. Ik hoef dus ook niet meer te verticuteren – maar dat kan ook niet, want dan zou ik de kabels kapot trekken die in de grond zijn gelegd.
7. Gazon wordt meteen bemest
Het afgemaaide gras komt meteen terug op het gazon, waardoor dit als een soort bemesting werkt. Je hoeft je gazon daardoor niet meer (zwaar) te bemesten. Overigens merk je er niets van dat het gemaaide gras op het gazon ligt: omdat het elke dag hooguit een paar millimeter is, heb je geen gras aan je schoenen als je over je gazon hebt gelopen. Ook heb ik het gevoel dat dit in de droge zomer van 2022 erg geholpen heeft om mijn gazon groen te houden. Ik heb wel gesproeid (uit mijn bron), maar zeker niet zoveel als ik anders had gedaan.
Meer lezen over grasmaaien:
- Grasmaaien (met robot) in het voorjaar? Wacht nog even
- Voor- en nadelen van een zitmaaier
- Wanneer in het jaar stop je met grasmaaien?
- Zo onderhoud je een gazon in de schaduw
- Gras maaien bij droogte