Voorjaarsschoonmaak in je tuin

Eind februari, begin maart, wanneer het voorjaar eraan lijkt te komen, is het tijd om je tuin in orde te maken voor het nieuwe seizoen. Zie het als een voorjaarsschoonmaak. En je kunt dan vast niet langer wachten!

Weg met winterbedekking

Als de weersvoorspellingen mild zijn (begin maart), kun je de winterbedekking van de tuin afhalen. Denk aan het overtollige blad en het gaas met blad dat je om bepaalde planten had neergezet. Je kunt de dikke laag bladeren uit de border halen. Een klein laagje is niet erg om te laten liggen, maar bij mij is het een pak van 30 centimeter. Dat moet je echt weghalen. In de border hoef je het niet heel netjes te maken: de planten nemen straks de ruimte in. Een beetje blad is wel goed voor de planten, de bodem en de insecten.

border blad

Andere bescherming tegen de kou, zoals vliesdoek of dekens, heb je als het goed is al verwijderd zodra de vorst weg is. Een klein beetje nachtvorst (1 of 2 graden) kan geen kwaad.

Afgestorven planten verwijderen

De afgestorven delen van vaste planten kun je verwijderen. Snoei ze weg, en knip de resten in stukjes. Je kunt de resten teruggeven aan de border om de bodemstructuur te verbeteren.

Vaste planten scheuren

Heb je vaste planten die gescheurd of verjongd moeten worden? De herfst is hiervoor de beste tijd. Maar als je daar geen tijd voor hebt gehad, kun je dat ook nog in het voorjaar doen. Scheur de planten en plant de mooiste delen opnieuw uit, nadat je de grond hebt voorbereid met mest.

Gazon

Je gazon heb je in de herfst al schoongehouden door het blad te verwijderen. Nu is het tijd om de randen van je gazon strak te maken met een kantensteker.

gazonkanten afsteken

Snoeien

Het voorjaar is ook het juiste moment om veel planten te snoeien. Denk aan rozen, vlinderstruiken en hortensia’s.

Het is even een klusje, maar je ziet meteen verschil! Je tuin zal er direct een stuk florissanter uitzien. Laat de lente maar komen!

3 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*