Bij vaste planten zie je het niet als ze zijn bevroren. Pas als ze in het voorjaar niet uitlopen, kun je zien dat ze vorstschade hebben opgelopen. Bij wintergroene planten daarentegen zie je het meteen. Deze planten hebben het meeste te lijden aan de vorst. Het loof wordt eerst donkergroen en daarna zwart – eigenlijk lijkt het veel op droogteschade of brandschade. Voorbeelden hiervan zijn rododendrons en prunus laurocerasus (ook wel laurierkers).
Op de foto bovenaan dit artikel zie je vorstschade aan een hortensia.
Vorstscheuren bij naaldbomen
Bij echt strenge vorst (-20) gaan naaldbomen vorstscheuren vertonen. Het vocht binnenin de stam zet uit. Zo hard, dat er scheuren in de bast komen. Je ziet dit bij fijnsparren, kerstbomen dus. Vaak herstelt dit vanzelf.
Als je een plant te laat gesnoeid hebt, dan heeft hij zich mogelijk niet op tijd kunnen herstellen. Flinke delen van de plant worden dan bruin.
Tijdens de winter zelf kun je hier weinig aan doen. Je moet de winter de winter laten. Pas na de winter kun je planten helpen te herstellen.
Vorstschade terugsnoeien
Beschadigde delen van een plant kun je ietwat terugsnoeien. Dit kun je pas doen als er zeker weten geen vorst meer komt. De plant zal zich herstellen: bruin blad maakt plaats voor fris nieuw blad. Dit geldt ook voor vergeeld en verschrompeld blad, dat valt er vanzelf af.
Uitdroging door vorst
Een vorstperiode met schrale wind kan flink wat uitdroging veroorzaken, bijvoorbeeld bij bamboe (op de foto hierboven). Er komt geen vocht in de grond en planten kunnen tijdens vorst geen vocht opnemen. Vaak wordt na de vorst neerslag verwacht. Maar als het echt lang droog is geweest, zijn je planten je dankbaar als je een handje helpt. Is de vorst uit de grond en is er geen vorst voorspeld voor de komende dagen? Geef zo’n plant dan heel wat water. Soms helpt het ook om het blad vochtig te maken.
Vergeet hierbij niet je vaste planten die in de grond wachten op het voorjaar. Je ziet ze niet boven de grond, maar ook zij kunnen last hebben van de droogte. Na een lange zware winter is het verstandig om flink bij te gieten.
Vragen? Stel ze gerust hieronder!