Vuurdoorn zonder scheuten

Vuurdoorn snoeien (die tegen de muur staat)

Een vuurdoorn (Pyracantha) die tegen een muur groeit, moet je elk jaar snoeien. Het beste moment hiervoor is juli of augustus. Snoei niet later dan september! Dan gaat de heester ziektegevoeliger de herfst in. De kans dat de ziekte bacterievuur toeslaat, is dan groter.

Scherpe doornen = lastig snoeien

Een vuurdoorn is heel lastig om te snoeien. Dat komt door de doornen, die erg scherp zijn. Hij heet niet voor niets vuurdoorn! Maar als je hem eenmaal hebt gesnoeid, zit hij volop in de bes. De struik zet de hele muur in vuur en vlam door de mooie bessen. Die vallen dan extra op als je de scheuten hebt weggesnoeid.

Vuurdoorn snoeien voorIk snoei zulke stekelige struiken met een snoeischaar met verlengde handgreep. Dan hoef je niet met je handen in de struik, wel zo prettig.

Een vuurdoorn snoeien doe je in 2 stappen.

Stap 1: de scheuten

Gelukkig is het niet moeilijk om te zien wat je moet snoeien. Ga maar naast de vuurdoorn staan, en kijk eens langs de muur. Je ziet duidelijk scheuten ‘uitsteken’. Alles wat breder groeit dan zo’n 20 tot 30 centimeter vanaf de muur, moet je wegsnoeien. Dit zijn de scheuten waar geen bessen aan zitten.

Vuurdoorn scheutStap 2: de hoogte

Als je alle scheuten hebt weggehaald, ga je de hoogte bepalen. In dit geval (de vuurdoorn van een trouwe lezeres) is het heel duidelijk: je snoeit de struik tot vlak onder de dakgoot. Alles wat hoger groeit, haal je weg. Heb je geen dakgoot, dan kun je bijvoorbeeld een punt net onder de eerste rij dakpannen aanhouden.

Ouderwetse struik

Vuurdoorn is een tamelijk ouderwetse struik: je ziet ze niet veel meer. Vooral in de jaren 70 en 80 stonden ze vaak tegen een muur, in het rood of geel. Soms kom je ze nog tegen als een vrijstaande struik in de tuin.

Vuurdoorn snoeien naDat de heester verdwenen is, komt denk ik door de nare doornen en stekels: daardoor is hij moeilijk te onderhouden. Het voordeel daarvan is dan wel weer dat vogeltjes er veilig zitten. Er gaat geen hond of kat door de struik.

Wat vind jij van de vuurdoorn?

12 Comments

 1. Door tijdgebrek wil ik hem nu nog snoeien ,groeit voor het raam en boven de dakgoot. Of wachten tot Juli ,?

  • Hoi, nu snoeien kan zeker nog wel. Je knipt dan wel de bloeibare takken weg, wat betekent: minder bessen. Verder zul je geen problemen krijgen met schimmelziekten, want de struik droogt nu snel op in de zon. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 2. We hebben een lange muur – ca. 30m – met vuurdoorns beplant. Zojuist wat gesnoeid en uitgedund. Dat was na de bloei natuurlijk. Hij zit nu al vol met trosjes rode bessen. Kan niet wachten! Het is zo’n ondergewaardeerde heester. En zo ontzettend nuttig voor de vogels, niet alleen om te broeden maar in de winter is het een voedselschuur voor ze.

 3. Onze vuurdoorn zat dit voorjaar vol bessen. Nu half juli drogen ze in en vallen ze uit. Jij enig idee hoe dit komt, Linda?

  Groet, Coen

  • Hoi Coen, vaak staat een vuurdoorn tegen de muur, is dat bij jou ook zo? Daar komt bijna geen regen. Veel water geven kan helpen. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  • Hoi N., als je veel gesnoeid hebt, kan de vuurdoorn een jaar overslaan met bloeien. Daarna zou de struik toch moeten bloeien. Groeten, Albert Jan en Linda

 4. Ik heb een vuurdoorn tegen m’n huis staan maar we moeten de voegen opnieuw doen… Ik zal ‘m rigoureus moeten snoeien, misschien zelfs gewoon moeten afzagen. Red de vuurdoorn het om terug te groeien of kan ik ‘m er dan net zo goed helemaal uit trekken?
  Dankje voor het advies!

  • Hoi Vanessa, vuurdoorn is sterk. Wij hebben goede hoop dat de plant na het afzagen en opnieuw invoegen weer opnieuw zal uitlopen. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 5. Goedemorgen Albert Jan, met Joop en Johanna uit Groesbeek. Wij hebben al een paar keer mogen logeren in hoeve Bargsigt. Misschien herinner je ons.
  Wij hebben een vuurdoorn tussen onze voordeur en die van onze buren. Hij is nu ( of is het een zij ) te flink gegroeid. Ik zal nu flink moeten snoeien en we nemen er genoegen mee dat er dit jaar geen besjes komen. Hoe ver kan ik terug snoeien? Ook dat er geen blad meer te zien is?

  • Hoi Joop en Johanna, wat leuk dat jullie reageren! Natuurlijk herinnert Albert Jan jullie! Jullie kunnen alles wat te ver van de muur groeit, snoeien (op zo’n 30 centimeter van de muur). Dat kan in april, maar ook in juni en juli. Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*