Voor elke tuinier is een regenton een aanrader: zo heb je altijd regenwater van goede temperatuur bij de hand (behalve als je zo’n megadroge zomer hebt). Natuurlijk kan dat in plastic, maar ik heb een houten, dat vind ik er mooier uitzien. Een eikenhouten regenton valt letterlijk in duigen als je er geen water in laat staan.
Krimpend hout
Hout krimpt als het uitdroogt, en zet uit als het vochtig is. En omdat een ton zo in elkaar zit, dat het uitgezette hout de hoepels als het ware vasthoudt, kun je wel bedenken wat er gebeurt als het hout krimpt. Dan zakken de ijzeren hoepels naar beneden. Dit kun je goed zien op de foto. En als er te veel speling tussen de hoepels en het hout ontstaat, valt de ton uit elkaar. Als de ijzers echt van je ton af vallen, kost het je heel veel moeite om het weer goed te krijgen. Het gaat om precies de juiste spanning.
Daarom moet je altijd een laagje water in een regenton laten staan. Een laagje van 40 centimeter is genoeg: het hout zuigt het water op, wat dan helemaal naar boven trekt. Overigens duurt het wel even voordat het hout enorm uitdroogt, dat gebeurt niet na een weekje zonder water.
Rottend hout
Nog een reden om altijd water in je regenton te laten: als het hout niet ‘onder water’ staat, komt er zuurstof bij. Dan rot het hout gemakkelijk weg.
Als de ton na een periode van droogte weer gevuld wordt (door een regenbui), dan zal in het begin wat water wegsijpelen, omdat er nog kleine ruimtes tussen de planken zit. Na een tijdje komt dat weer goed, en zit de ton helemaal vastgeperst.
In de winter
Maar in de winter, als het vriest, moet je juist zorgen dat je regenton leeg is. Water zet immers uit als het bevriest – dan kan je houten ton zomaar uit elkaar knappen. Staat er een klein laagje van een centimeter of 5 in, dan is het prima – dan kan het ijs naar boven uitzetten. Gelukkig blijft je ton altijd wel een beetje vochtig in de winter, dus dan hoef je je geen zorgen te maken over het uitdrogen van je ton.
Waar moet je op letten als je een regenton koopt?
Wil je een houten regenton aanschaffen, let dan goed op. Meestal is een regenton een oud wijnvat. Je hebt geluk als dat ergens te koop is – en dan is het vaak ook behoorlijk aan de prijs. De regentonnen die je in de winkel tegenkomt, zijn heel vaak ‘namaak’. Dan is het hout van een slechtere kwaliteit en is er ander ijzer gebruikt. Je ziet het snel als een ton authentiek is.