border gazon blad

Waarom je het blad van je gazon moet verwijderen (maar niet uit je border)

Vanaf de herfst is het verstandig om toch wel wekelijks het blad in je tuin op te ruimen, zodat je straks, als al het blad van de bomen is, niet zoveel tegelijk hoeft te doen. Dat is namelijk zwaar werk!

Het is belangrijk dat je het blad van het gazon af haalt: anders wordt het gras geel, stikt het en gaat het dood. Het blad zorgt er immers voor dat er geen licht meer bij het gras komt. Ter vergelijking: als je een steen op je gazon legt, wordt het gras geel. Bij blad werkt dat precies hetzelfde.

Wel blad in een border laten liggen

In de border laat ik het blad wel liggen. Dit heeft meerdere redenen. Vogels kunnen beter scharrelen tussen het blad en egels kunnen zich er verstoppen voor hun winterslaap. Ze komen warm de winter door onder een deken van bladeren.

Maar niet te vergeten: het blad is ook heel goed voor de planten. Het werkt ook voor planten als een dekentje tegen vorst. En omdat het snel verteert, zorgt het blad voor voeding in de grond. Daarnaast houdt het blad vocht vast, zodat de grond in droge tijden vochtiger is. Dit is met name goed voor rododendrons, want die hebben vanwege hun oppervlakkige wortelstelsel veel vocht nodig. Haal je het blad weg, dan droogt de grond sneller uit.

Verwijder het blad pas in het voorjaar

Daarom is mijn advies om altijd een klein beetje blad te laten liggen – is het een heel dik pak, dan kun je in het voorjaar een gedeelte van het blad verwijderen. Ik kan me voorstellen dat het bij een kleinere tuin niet zo mooi uitziet om blad te laten liggen in de borders. Maar wacht ook hier met verwijderen tot het voorjaar, dan hebben je planten de hele winter gebruik kunnen maken van de voordelen van het blad.

blad nerven
Dit blad heeft al zijn voedingsstoffen al afgegeven; alleen de nerven zijn nog over

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*