tuin snoeien droogte felle zon

Waarom je niet moet snoeien bij felle zon en droogte

Je kent het wel: richtlijnen om te snoeien voor een bepaalde maand of voor een bepaalde dag (zoals je heg snoeien voor 21 juni). Maar nóg belangrijker zijn de weersomstandigheden op het moment dat je snoeit. Hoe zit dat?

Planten raken uitgeput

Felle zon en droogte zijn uitputtingsslagen voor je planten. Zonder water geen leven. Als het droog is, moeten planten hard hun best doen om water te krijgen. De wortels moeten dan dieper reiken. Als het al langere tijd droog is, hebben planten zelfs hulp nodig (water geven, sproeien).

Ook felle zon kan slecht zijn voor je planten. De zon kan zo fel zijn, dat het blad van je planten verschroeit. Je merkt dat meteen: het blad verpulvert onder je handen.

Lees ook: Heg snoeien bij volle zon: zo voorkom je schade

heg snoeien

Snoeien = nieuwe kwetsbare uitlopers

Als je planten snoeit, stimuleer je ze om opnieuw uit te lopen. En die nieuwe uitlopers zijn jong en kwetsbaar groen. Met andere woorden: die uitlopers zijn nog gevoeliger voor felle zon en droogte. Bovendien komen er opeens delen van je plant, die er niet aan gewend zijn, vol in de (felle) zon. Dat kan een probleem zijn.

Bij droogte zet de plant alle energie in om te overleven. Dan is er geen ruimte voor nieuwe uitlopers.

Dus: niet snoeien bij droogte of felle zon

Snoei dus nooit heggen of planten bij droogte of felle zon. Wacht tot het heftige weer voorbij is. Als het vooruitzicht beter is – met af en toe bewolking, dan kun je rustig snoeien. Ben je bang dat je te laat bent met snoeien? Houd dan in gedachten dat het geen kwestie is van een deadline. Wacht gewoon. En wordt het helemaal te laat, dan is het ook niet erg. Een jaartje niet snoeien en daarna weer wel, is ook prima.

Heb je al gesnoeid, en zie je de gevolgen? Dit herstelt zich wel weer. Het nadeel is dat je plant de rest van de zomer een kale plek heeft, maar het komt weer goed!

Lees ook: Snoeien na droogteschade aan je bloemen en planten: dit kun je doen

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*