walnoot loshangend

De walnotenoogst in 2020 is supergoed

De walnotenoogst voor 2020 is heel erg goed. Er zitten ontzettend veel noten aan de boom (én we hebben inmiddels veel geraapt). Op sommige takken zitten wel vier noten vlak naast elkaar – dat hebben we niet eerder gehad. De takken buigen zelfs door onder het gewicht van de noten.

walnoot walnotenboom juglans regia

Rond 10 september barstten de eerste groene bolsters open en was de bruine kleur van de noten te zien. Een paar dagen erna begonnen ze al behoorlijk te vallen.

Walnoten rapen

Dit is één van Linda’s favoriete bezigheden in de tuin: walnoten rapen. Of beter: zoeken, het lijkt soms wel een beetje op paaseieren zoeken. De noten liggen verstopt onder blad, en bij ons tussen de heide en rododendron. Al valt er dit jaar zoveel dat het minder zoeken is.

Een tip: laat de bolsters niet te lang op je tuinpad liggen. Ze verkleuren snel van groen naar zwart, en laten dan vlekken achter die je moeilijk kunt verwijderen. Als je de schillen onder je schoenen krijgt, neem je de vlekken ook mee in huis.

selfie linda walnotenoogst

Droog voorjaar

In de droge periode in het voorjaar hebben we regelmatig de tuinslang bij de stam gelegd (en een uur laten lopen). Zo zou de boom bij de vruchtzetting geen watertekort hebben. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Het water blijft op de juiste plek omdat ik daar een kuiltje heb gemaakt, een soort gietrand. Zo kan het water niet weglopen.

walnoot heide

Eekhoorns

Doordat onze boom zoveel noten geeft, kunnen eekhoorns hun wintervoorraad ook weer aanvullen. Er is genoeg voor iedereen. Op de foto zie je een kapotte noot: dat heeft een eekhoorn gedaan. Ze hebben onvoorstelbaar sterke kaken.

walnoot door eekhoorn aangevreten 750

Nadat alle walnoten van de boom zijn, kun je de walnotenboom snoeien.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*