allium sierui

Wanneer plant je allium (sierui)?

De meeste bloembollen plant je het beste in september of oktober. Dat geldt dus niet voor alle bloembollen. De bollen van allium (sierui) kun je het beste in november planten. Plant je ze eerder, dan komen ze in de winter al boven de grond: te vroeg dus.

allium sierui

Allium planten in november

In november is de grond goed genoeg afgekoeld om sierui af te remmen en te planten. Je plant ze ongeveer 7 centimeter diep.Als de grond warmer is, lopen de bollen eerder uit. En als ze eerder uitlopen, is er ook meer kans dat ze kapotvriezen in de winter.

Bloemen in het voorjaar

Alllium loopt uit in maart/april, zodra de vorst voorbij is. Ze bloeien dan in de loop van het voorjaar, zo eind april of mei. Ze bloeien best een tijdje, en zijn ook uitgebloeid heel mooi om te zien.

allium sierui uitgebloeid

Laat de bollen na de bloei altijd in de grond zitten. Als je er dan telkens weer nieuwe bollen bij plant, krijg je een mooie volle groep.

23 Comments

 1. Beste

  Het is de eerste keer dat ik Allium aangeplant heb.
  Heel mooi in de tuin.
  Door de grote hoogte hebben de planten de neiging om omver te vallen.
  Wordt er bij deze planten dan soms een metalen staafje langs geplaatst om de plant wat steun te geven?
  Graag eens je mening.

  Met vriendelijke groeten
  Filip Gevaert

  • Hoi Filip, het kan gebeuren dat allium een keer omvalt. Wij hebben er veel in de tuin staan. Negen van de tien staan, ondanks de recente onweersbuien, nog fier rechtop. Allium is stevig van zichzelf en heeft doorgaans geen steun nodig. Hartelijke groeten, Albert Jan en Linda

  • Hoi Henny, dat kan zeker! Doe het wel snel. Als ze niet verdroogd zijn, gaan ze wel bloeien. Geniet ervan! Groetjes, Albert Jan en Linda

  • Hoi Cindy, het is aan de late kant. Maar je kunt ze nog wel snel planten. Als je ze laat liggen, dan drogen ze uit. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  • Hoi Ans, je kunt de zwarte zaadjes zaaien. Het duurt wel een paar jaar voordat ze gaan bloeien. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 2. Hoi, wij hebben voor het eerst de bollen in november geplaatst, ongeveer een 20 stuks.
  Alle uien zijn boven gekomen maar uiteindelijk hebben we er maar drie die een volledige stengel hebben. De rest is net alsof ze verwelkt zijn. Zijn deze verloren of komen deze uien volgend jaar nog goed ? We hebben deze allemaal ongeveer op een 7 à 10 centimeter diep geplant.
  Mvg, Guy

  • Hoi Guy, als ze verwelkt zijn, lijkt het niet dat het goed komt. Het klinkt eerder alsof de bol dan verrot is. Dat zou wel vreemd zijn, want allium is over het algemeen heel sterk. Groeten, Albert Jan en Linda

 3. Hallo
  Ik heb pas een paar bollen gekregen en kan ze best niet meer planten lees ik, bewaar ik ze ergens droog dan zonder grond, drogen ze dan niet uit?

 4. Hallo, ik heb vorige week allium bloembollen gekocht op een tuinbeurs kan ik deze nu nog planten of kan ik wachten tot november en hoe bewaar ik dan de bollen.

 5. Ik heb allium zaadjes gekregen. Een mooie sierui is mij verteld welke precies weet ik niet maar ze worden ongeveer 40 cm groot en zijn diep paars.
  Mijn vraag is: Wanneer kan ik deze het beste zaaien en waar (in de tuin in de volle grond of moet ik ze eerst in een zaadbakje planten en binnen kweken tot een plantje) ?

  • Hoi Leonie, voor zaaitijden kun je de natuur aanhouden en de natuurlijke cyclus volgen. In de volle grond kan zeker, maar dan moet je het goed in de gaten houden. Het kan namelijk wel een paar jaar duren voordat je allium uit zaad bloeit. Kweek je hem in een zaaitray of bakje op, dan heb je hier iets meer controle over. Wel een erg leuk experiment. Wij zouden zelf half om half doen! Succes!

 6. Fijn dat deze mooie bloembol na de bloei gewoon in de grond kan blijven. Moet hij wel na de winter gesnoeid worden als ik hem in het najaar/winter laat staan voor de sierwaarde?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*