Wanneer plant je allium (sierui)?

Wanneer plant je allium (sierui)?

De meeste bloembollen plant je het beste in september of oktober. Dat geldt dus niet voor alle bloembollen. De bollen van allium (sierui) kun je het beste in november planten. Plant je ze eerder, dan komen ze in de winter al boven de grond: te vroeg dus.

allium sierui

Allium planten in november

In november is de grond goed genoeg afgekoeld om sierui af te remmen en te planten. Als de grond warmer is, lopen de bollen eerder uit. En als ze eerder uitlopen, is er ook meer kans dat ze kapotvriezen in de winter.

Bloemen in het voorjaar

Alllium loopt uit in maart/april, zodra de vorst voorbij is. Ze bloeien dan in de loop van het voorjaar, zo eind april of mei. Ze bloeien best een tijdje, en zijn ook uitgebloeid heel mooi om te zien.

allium sierui uitgebloeid

Laat de bollen na de bloei altijd in de grond zitten. Als je er dan telkens weer nieuwe bollen bij plant, krijg je een mooie volle groep.

2 Reacties

 1. Gevaert Filip

  Beste

  Het is de eerste keer dat ik Allium aangeplant heb.
  Heel mooi in de tuin.
  Door de grote hoogte hebben de planten de neiging om omver te vallen.
  Wordt er bij deze planten dan soms een metalen staafje langs geplaatst om de plant wat steun te geven?
  Graag eens je mening.

  Met vriendelijke groeten
  Filip Gevaert

  • Hoi Filip, het kan gebeuren dat allium een keer omvalt. Wij hebben er veel in de tuin staan. Negen van de tien staan, ondanks de recente onweersbuien, nog fier rechtop. Allium is stevig van zichzelf en heeft doorgaans geen steun nodig. Hartelijke groeten, Albert Jan en Linda

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*