appel aan boom

Wat als je appelboom uit evenwicht groeit?

Een tijdje terug kregen we een mail over een appelboom met een rare vorm. De boom leek uit evenwicht te zijn. Aan de voorkant waren zo’n beetje alle takken weggehaald, aan de achterkant waren ze blijven zitten. Ook had de boom een zijtak, die erg dicht bij de hoofdtak was gegroeid, omdat ze met een touw aan elkaar waren gebonden. De vraag was: wat te doen?

Voorzichtig snoeien

Nu hebben we al eens eerder een artikel geschreven over het snoeien van appelbomen. Een van de belangrijke tips die we toen gaven, was dat je nooit meer dan 20% van de boom moet snoeien. Doe je dat wel, dan krijg je veel waterloten, scheuten die recht omhoog groeien en waar geen appels aan komen. Bovendien raakt de boom dan uit z’n evenwicht.

appelboom rare vorm snoeien

Luchtig snoeien

Een andere tip was dat je een appelboom ‘luchtig’ moet snoeien. Er moet veel ruimte tussen de takken zitten, zodat er genoeg zon en wind bij de takken, bloesems en appels kan komen. Als takken dicht bij elkaar komen, moet je daar ook wat uithalen.

De oplossing

Als je appelboom zo raar groeit als bij deze, dan kun je deze twee tips combineren. Allereerst is het dus van belang om de zijtak van de appelboom eraf te halen. Die komt immers te dicht bij de hoofdtak. Je haalt de tak weg op de plek waar de zijtak en de hoofdtak uit elkaar gaan. Heb je dat gedaan, dan heb je voor dit jaar meer dan genoeg gesnoeid. Pas een jaar later kun je dan de boom voorzichtig in evenwicht snoeien.

appelboom rare vorm snoeien 2

Een appelboom snoei je trouwens in januari, februari of maart. Heb jij ook zo’n gekke appelboom? Wacht dan liever tot volgend jaar.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*