komkommer Albert Jan Passies

Wat is witte vlieg?

Misschien heb je er weleens van gehoord: witte vlieg. Geen goed teken als je dat op je planten hebt zitten!

Witte vlieg is – de naam zegt het al – een vliegje, dat vaak verscholen onder het blad van je planten zit. Als je de planten aanraakt, vliegen deze vliegjes alle kanten op. Het lijkt een beetje alsof je stof van de plant klopt, het ziet er heel warrig uit. Raak je de plant niet aan, dan zie je ze niet en weet je ook niet dat ze er zitten, zo aan de onderkant van het blad.

Weinig weerstand

Je planten kunnen last krijgen van witte vlieg als ze weinig weerstand hebben. Dat vindt witte vlieg namelijk fijn. Hebben je planten het naar hun zin, dan scheiden ze een stofje waar de belagers niet van houden. De kans op de ‘ziekte‘ is dan ook kleiner.

komkommer insect
Dit is een gewoon insect, geen witte vlieg!

Witte vlieg bestrijden

Als ik last heb van witte vlieg, spuit ik mijn planten met een biologisch middel tegen vliegende insecten. Wat je ook kunt doen: zakjes ophangen met natuurlijke bestrijders, zoals larven.

In het voorjaar zul je geen last hebben van witte vlieg, het begint pas na juni. Door gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, te felle zon óf een periode van droogte, kan het zo de kop op steken.

Wel komt het altijd in een periode dat je planten al vrij ver zijn, dus dan is het wel de moeite waard om er wat aan te doen. Zelf heb ik er weleens last van gehad bij mijn tomaten, maar je ziet het ook bij komkommers. Gelukkig hebben we er nu zelf geen last van, maar dat betekent ook dat we het helaas niet op de foto kunnen laten zien.

Hebben jouw planten weleens last gehad van witte vlieg?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*