Wat je in de zomer op je balkon kunt zetten, is niet zo ingewikkeld. Maar hoe zorg je dat het er ook in de herfst en de winter nog fleurig en groen uitziet?
Bloembollen + winterbloeiers
In de herfst kun je alvast bloembollen in bakken op je balkon zetten. Om ruimte te besparen, kun je in één bak verschillende soorten bloembollen doen. Is de ene soort uitgebloeid, dan gaat vervolgens de andere soort bloeien. Denk bijvoorbeeld aan een laag sneeuwklokjes en krokussen, met daaronder narcissen en tulpen. Deze bloemen bloeien natuurlijk in het voorjaar. Als je bovenin de bak viooltjes, vergeet-me-nietjes of primula’s plant, heb je in de winter ook wat kleur op je balkon.
Let er bij zo’n bak wel op de afwatering, die moet goed zijn!
Siergrassen
Siergrassen kun je het hele jaar door laten staan: ze kunnen goed tegen vorst. Bovendien verkleuren ze mooi mee met het seizoen.
Wintergroen
We gaven het al eens als tip voor lege bloembakken, en het kan natuurlijk ook prima op je balkon of dakterras: vul je bakken met wintergroen! Kies bijvoorbeeld voor takken van de kerstboom, coniferen, sparren- of dennengroen of hulst. Dat ziet er al snel knus en gezellig uit.
Besdragende struikjes
Struikjes zoals cranberry’s of Gaultheria (bergthee) blijven heel lang goed. Bovendien krijg je een echt kerstgevoel van de besjes! Overigens kunnen er wel vogels van komen snoepen, als ze niet zoveel voedsel kunnen vinden (de appels op de foto liggen er ook voor de vogels!). Ook kun je kiezen voor vossenbes of skimmia reevesiana.
En wat denk je van winterheide? Levert mooi wat kleur, en eist weinig onderhoud. Ook past het qua grondsoort (zuur) goed bij skimmia. Je zou in een mooie pot wat polletjes heide, een mooi siergras (bijvoorbeeld een grijze soort) en een verticaal groeiend stuikje kunnen planten (denk aan brem). Dan heb je verschillende structuren, hoogtes en kleuren op je balkon staan!