gat in de heg

Wat te doen aan een gat in de heg?

Je wilt natuurlijk het liefst een heg hebben die tot de grond toe dicht is. Je ziet regelmatig een haag ‘op pootjes’, dat is niet zo mooi. Helaas krijg je een heg niet in één of twee jaar overal dicht, daar gaan jaren overheen. Gelukkig is een gat in je heg niet zo ingewikkeld om te dichten.

Zelf heb ik meerdere hagen die ik goed verzorg. We laten zien hoe je twee verschillende soorten gaten dicht maakt: één onderaan in de beukenhaag en één in het midden van de thuja-haag.

Oorzaken van gaten in je heg

Er kan weleens een tak in je heg afsterven. Dat betekent een kale plek, en dus moet je zorgen dat dat stuk in je heg weer dicht komt. Ook een gebrek aan licht kan zorgen voor gaten. Heb je bijvoorbeeld een grote pot tegen je heg aan staan of groeit er een plant tegenaan? Dikke kans dat er een gat ontstaat door lichtgebrek. Ook een beschadiging omdat je met een voertuig tegen de heg aan hebt gezeten, kan een gat veroorzaken.

heg pot

Voor het snoeien

Gaten in je heg dicht je voordat je je haag gaat snoeien. Op die manier heb je langere takken, en dus meer materiaal om het gat mee te camoufleren.

collage gat
Het gat in de thuja-haag

Gat in het midden van je heg

Bij een gat in het midden van je heg wil je takken naar elkaar toe buigen en vastzetten met een draad. Let er hierbij op dat je het draad losjes vastmaakt en niet om de tak heen draait. Dan hebben de takken alle ruimte om te groeien en groeit het gat dus mooier dicht.

vastknopen

resultaat gat 1
Het resultaat

Gat onderin je heg

Bij een gat onderin je heg maak je een haak van stevig draad, dat je minimaal 20 tot 30 centimeter de grond in kunt drukken. Dit draad haak je om twee of drie takken heen, en steek je vervolgens in de grond. Daarmee buig je de takken naar beneden. Ook hier moet je opletten dat je het draad niet om de tak heen draait, je mag het zelfs niet aan de tak vastmaken. Dan kan het draad namelijk ingroeien.

haak

beukenheg

Het resultaat ziet er misschien nog een beetje wild uit, maar na het snoeien zie je daar niets meer van. Na twee keer snoeien zijn de gaten zelfs helemaal dicht – houd daarbij natuurlijk wel de normale snoeiperioden aan! Het draad zit ‘binnen de lijn’ (de lijn van je heg), dus daar zul je bij het snoeien geen last van hebben.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*