terracotta punten glazen fles droogte

Hulp bij droogte: terracotta punten voor irrigatie met flessen water

In droge periodes moet je je planten extra water geven, als je wil dat ze overleven. Zeker planten in potten, want die kunnen met hun wortels niet op zoek in de grond naar vocht. Sommige potten moet je in de zomer wel twee keer per dag water geven. Maar hoe doe je dat als je een paar dagen weg bent? Wij testten terracotta punten waar je flessen water in kunt zetten. Wij testten deze soort*.

Hoe werken terracotta punten?

Terracotta is poreus materiaal. Laat je daar water in, dan sijpelt het langzaam door de punt heen. Is de grond om de punt heen al vochtig, dan blijft het water in de punt staan. Is de grond droog, dan komt er langzaam water in de grond terecht. Je vult een fles met water, zet de punt erop, en zet het geheel dan in de grond. Vervolgens loopt de fles langzaam leeg.

terracotta punten water geven

Ik heb zelf veel potten en bakken met planten en bloemen. Toen ik een paar dagen weg ging, terwijl ik mijn jonge planten net had uitgeplant, maakte ik me zorgen. Ik besloot dus een flink aantal van deze punten te kopen en ze te testen.

Hoe veel water je moet geven, ligt aan de grond

Wat ik meteen al merkte, is dat er echt verschil zit in hoe snel de flessen leeglopen in het type grond. De kistjes die ik grotendeels met compost gevuld heb, blijven veel vochtiger dan de potten en kisten waar voornamelijk potgrond in zit. Compost houdt immers vocht vast. Daardoor liepen de flessen in de compostkisten veel minder snel leeg.

Ik vind het handig dat het water door de punten direct bij de wortels van de plant terechtkomt. Als je een beetje onvoorzichtig water geeft, wil de grond in de pot nog weleens wegspoelen bij de wortels. Daar heb je hierbij geen last van.

Minder vaak water geven bij droogte

In een droge periode moet je potten en bakken al snel dagelijks water geven – soms zelfs vaker. Door deze methode te gebruiken, kun je hier iets langer mee wachten. Uiteindelijk was ik vier dagen weg, en slechts een paar jonge plantjes waren verdroogd. Wel waren alle flessen overduidelijk leeg.

terracotta punten glazen fles droogte

Een hulpmiddel, geen wondermiddel

Het is goed om je te realiseren dat deze punten een handig hulpmiddel zijn, maar geen wondermiddel. Voor een relatief kleine pot zijn ze een goede oplossing, maar in de volle grond heeft het niet zoveel effect. Ook moet de punt redelijk dicht bij de plant in de grond komen, om de plant er optimaal gebruik van te laten maken. Staat de plant al een tijd in de pot, dan is de kans dus groot dat je wortels beschadigt.

Tips als je ze ook gaat gebruiken

Tips bij het gebruiken van deze terracotta punten:

  • Gebruik glazen flessen. Plastic flessen zijn te licht als ze leeglopen, waardoor ze makkelijk wegwaaien.
  • Kies voor standaardflessen. Flessen met een bijzondere hals zijn soms moeilijk los te krijgen van de punten.
  • Steek de punten met niet al te veel geweld in de grond, dan breken ze makkelijk kapot.

Wil je ook deze terracotta punten gaan gebruiken? Hier vind je de soort* die ik ook heb.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*