albert jan kruiwagen

Welk gereedschap heb je nodig in de tuin?

Goed tuingereedschap kan het werk in de tuin een stuk lichter maken. Welk gereedschap heb je nou echt nodig? Het is natuurlijk afhankelijk van wat voor soort tuin je hebt. Je kunt je wel voorstellen dat ik als doorgewinterde tuinman een schuur vol gereedschap heb. Maar in dit artikel geef ik advies over welk gereedschap echt handig is als basis.

Snoeischaar

Ik zet nauwelijks een stap in mijn tuin zonder een snoeischaar. Hij zit altijd in mijn zak, en ik heb hem al 30 jaar. Je gebruikt hem voor het snoeien van bijvoorbeeld rozen of heesters. Hiermee snijd je takken door die niet dikker zijn dan een vinger (voor dikkere takken gebruik je een takkenschaar).

snoeischaar

Kies voor een snoeischaar waarbij de messen langs elkaar heen gaan (papegaaienbek), die snijden de takken echt door. Een aambeeld-snoeischaar bestaat uit een bovenmes dat op het aambeeld terechtkomt (ijzer op ijzer). Dan druk je een tak door, en dat is niet zo goed voor de plant.

Zelf ben ik fan van mijn Felco-snoeischaar (hier koop je een snoeischaar van Felco* die er erg op lijkt). Die is misschien wat duurder, maar gaat een leven lang mee en is goed scherp, als je hem jaarlijks een onderhoudsbeurt geeft. Je kunt eventueel alle onderdelen vervangen, maar dat heb ik nog nooit hoeven doen. Voor een iets lager budget zou je kunnen gaan voor Gardena*: ook best goed, maar een stuk goedkoper.

walnotenboom-snoeien

Schop

Heb je een kleine tuin, kies dan voor een smallere schop. Dat is net wat lichter werken. Je gebruikt een steekshop of spade voor het omspitten van de grond. Zelf gebruik ik het steeds minder, omdat het een zware belasting is voor mijn rug. Tussen de planten in borders spit ik bijna nooit om, in de moestuin nog wel. Overigens spit ik de grond in borders wel om als ik vaste planten heb gescheurd. De grond spit ik om met compost en oude mest voordat ik een deel van de planten terugzet. Deze schop* lijkt op die van mij.

as strooien gras gazon

Handcultivator

Een handcultivator* is een krabbetje met een wat langere stok. Hiermee kun je onkruid tussen planten wieden en loshalen. Het is ideaal voor de moestuin: het is ook heel handig om zwarte grond los te trekken als voorbereiding voor zaaien. Overigens moet je daarna de grond nog wel doorharken met een fijner tuinharkje om je zaaibed af te maken. Als je een handcultivator aanschaft, adviseer ik je te kiezen voor een niet te grove variant.

handcultivator

Graskantenschop (halve maan)

Heb je een gazon, dan kun je overwegen een graskantenschop aan te schaffen. Die gebruik je eens per jaar voor het afsteken van de graskanten van je gazon. De steekschop snijdt als het ware door het gras en de grond heen, hij is heel scherp.

steekschop

Bladhark

Bladharken heb je van metaal* of van kunststof* (een soort rubber). Je kunt zelf kiezen wat je voorkeur heeft, ze zijn allebei goed. De hark van ijzer trekt iets verder door het gras, waardoor je meer blad meekrijgt. Het nadeel is dat je in de borders meer grond meeneemt. De plastic hark buigt door, waardoor je het gevoel kan krijgen dat hij elk moment kan breken – maar dat doet hij niet. Verder gebruik ik een bladhark ook voor het opharken van mos na het verticuteren.

Bezem

Een harde bezem* is handig voor het vegen van terras, paden of tegels. Hiervoor heb je ook bezems met metaal tussen de haren*, zodat de stenen nog schoner worden. Ook bestaan er voegbezems* om mos of onkruid uit je voegen te halen – dit is erg zwaar voor je rug. Ik gebruik tegenwoordig een kromme bezem om rugproblemen te voorkomen.

bezems vergelijken

Onkruidsteker

Een onkruidsteker* is een kort stuk gereedschap waarmee je onkruid met langere wortels kunt verwijderen. Je steekt de pen langs het onkruid in de grond en je haalt de plant er dan gemakkelijk uit. Dit werkt met name voor onkruid met penwortels: een lange wortel die recht naar beneden groeit. Dit type onkruid krijg je er met de hand niet gemakkelijk uit. Denk aan een paardenbloem.

onkruidsteker

Greep of een spitvork

Een greep of spitvork* is niet essentieel, maar wel handig om de grond iets mee om te spitten of om mest te verspreiden. Een greep kan handig zijn om blad op te ruimen.

greep

Heggenschaar

Als je een haag hebt, of snoeivormen (buxus, taxus), dan is een heggenschaar* wel zo handig. Ga je elektrisch of niet? Dat kun je zelf kiezen, afhankelijk ook van hoe groot je haag is.

heg snoeien

Plantenschopje

Een plantenschop* is een klein schopje waarmee je planten of bloembollen in de grond zet. Als je grond niet zo heel los is, is het erg gemakkelijk om een plantenschopje te gebruiken. Overigens kun je ook prima je handen gebruiken, maar dit zorgt wel voor gemak.

Kruiwagen

Een kruiwagen is onmisbaar voor mijn werk in de tuin. Ik gebruik hem bij grasmaaien, verticuteren, bladharken en nog veel meer.

kruiwagen

Emmers

Niet echt gereedschap, maar toch belangrijk om te noemen: het is altijd handig om een aantal emmers bij de hand te hebben. Bijvoorbeeld om onkruid in te verzamelen tijdens het wieden of om meststoffen in te doen bij het bemesten.

Kniebeschermers

Om je rug te ontlasten, wied je onkruid op je knieën. Maar je knieën worden daar ook niet heel blij van: de kou van de grond gaat dan makkelijk in je botten zitten en je knieën kunnen pijnlijk aanvoelen. Er bestaan knielmatjes – je hebt zelfs broeken met zakken speciaal voor die rubberen matjes. Zelf gebruik ik losse kniebeschermers. Bijvoorbeeld als ik de graskanten heb geknipt, dan kruip ik erlangs om het gras op te pakken.

Onderstaande gereedschappen zijn met name handig als je een groentetuin hebt.

Tuinhark

Een tuinhark* gebruik je om de grond van je moestuin schoon en zaaiklaar te maken. Eerst ga je met de handcultivator door de grond om zuurstof erin te brengen. Daarna hark je de grond fijn met een tuinhark. Kies eentje die niet te breed is.

tuinhark

Pootstok met draad

Met draad en pootstokken kun je zaaibedden uitzetten, perken afzetten of gazonranden uitzetten. Houd je van rechte lijnen gewassen, dan kun je langs een draad zaaien.

Schoffel

In siertuin schoffel ik praktisch nooit, daar is alles dichtgegroeid. In de moestuin wil je wel onkruid schoffelen. Zorg dat de steel lang genoeg is, zodat je niet hoeft te bukken. Deze schoffel* lijkt op die van mij.

schoffel

Geen gereedschap, wel handig in je moestuin: hol binddraad om bloemen en planten op te binden (of raffia, dat vergaat) en rijshout om planten te ondersteunen.

Vergeet ook niet je gereedschap goed te onderhouden.

Welk gereedschap is voor jou onmisbaar?

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

3 Comments

  1. Goed gereedschap is belangrijk wanneer je aan de slag gaat in je tuin. Ook kan het handig zijn om materialen te huren. Met name voor het uitgraven of egaliseren van grond is dit verstandig heb ik gemerkt!

  2. Ik heb ook nog vaak een aardappelmesje in mijn zak , voor onkruid tussen de tegels , sommigen gebruiken ook wel zo’n “hoekding ” wat schilders ook gebruiken , en een bolletje touw om hier en dar een en ander op te binden \

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*