Welke klimplanten zijn geschikt voor een pergola? (+ onderhoud)

Welke klimplanten zijn geschikt voor een pergola? (+ onderhoud)

Ik heb al 30 jaar een pergola in mijn tuin staan: ik vind het een perfecte overkapping voor een paadje. Zo loop ik altijd onder mijn planten door. Vandaag vertellen we over hoe je een pergola ‘opbouwt’.

Basisplanten

Allereerst kies je voor een basis aan planten die veel groen hebben, zodat ze je pergola mooi kunnen bekleden. Kies hierbij voor planten die snel en mooi dicht groeien. Ik heb bijvoorbeeld rozen, blauwe regen, druiven en campsis radicans (trompetbloem). Overigens heeft een blauwe regen veel ruimte nodig, dus die kun je het beste gebruiken als je een grote pergola hebt.

campsis radicans
Campsis radicans

Opvullende planten

Vervolgens ga je over naar planten die als opvulling kunnen dienen. Denk aan clematis, passiebloem, een eenjarige winde of klimrozen. Zorg dat je de kleur van de klimrozen aanpast aan je andere planten, zodat je een goede match krijgt. Zelf heb ik ook nog kamperfoelie als opvulling, maar die kun je eventueel ook als basisplant gebruiken.

Let wel: je hoeft niet álles wat we opnoemen aan je pergola te zetten! Maak vooral je eigen keuze hierin.

pergola passiebloem
De pergola met aan de rechterkant passiebloem

Van voorjaar tot herfst een bloeiende pergola

Kies je planten slim: kies planten met verschillende bloeitijden. Op die manier kun je vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst een bloeiende pergola hebben. Campsis radicans bloeit bijvoorbeeld pas in augustus, terwijl blauwe regen altijd vrij voeg bloeit – aan het eind van het voorjaar. Overigens ligt bij mij de nadruk wel op de zomer en de nazomer.

Geurende planten

Zelf houden wij heel erg van geurende planten aan de pergola, zodat het heerlijk ruikt als je er onderdoor loopt. Kamperfoelie is natuurlijk een fantastische zomergeur, die vooral in de avond goed te ruiken is. Ook een paar lekkere doorbloeiende trosrozen doen het goed.

Geen botanische klimroos

Ik houd van botanische klimrozen, maar voor een pergola zijn deze klimmers niet geschikt. Ze maken te veel meters, waardoor de pergola er helemaal onder komt te zitten. Sommige botanische klimrozen worden wel zeven tot tien meter lang, dat is iets te veel van het goede.

pergola

Planten vastmaken

Maak je planten goed vast, vooral in het begin. Gebruik hiervoor kunststof ‘draad’, dat hol is van binnen. Dit snijdt niet in de planten, en groeit er ook niet in. Meestal moeten je planten het eerste jaar even vast blijven; daarna groeien ze vanzelf wel.

Je pergola snoeien

Elk jaar weer moet je na de winter je pergola snoeien. Als je dat één keer laat gaan, is er al geen doorkomen meer aan. Als richtlijn kun je aanhouden dat je alles wat er bovenuit steekt, weg moet snoeien. Anders hoopt het zich maar op en krijg je de bloei steeds hoger. Zoek dit wel een beetje voorzichtig per plant uit, zodat je niet te veel knoppen wegsnoeit. Ook belangrijk is dat de ene plant de ander niet overwoekert; de sterke plant moet de rest niet verdringen.

Snoei je de blauwe regen, laat dan een paar takken zitten, zodat die later gaan overhangen. Ook is het mooi als er een paar takken dwars door je pergola naar beneden hangen. Kijk je er onderdoor, dan is het mooi als daar ook nog wat te zien is. Dit geldt ook voor druiven(trossen). Daar kun je met de snoei dus al rekening mee houden. Je zult trouwens ook in de zomer moeten snoeien, denk bijvoorbeeld aan de druiven en de blauwe regen.

blauwe regen pergola

Let bij het snoeien van de clematis goed op welke soort je hebt! Op het etiket staat wanneer je hem moet snoeien; sommige soorten in het voorjaar, andere wat vroeger. Vaak zie je bij clematis dat ze onderaan helemaal dood zijn, en pas bovenaan groen zijn. Dat wil je niet in je pergola, vandaar dat je hem goed moet snoeien.

Smakelijke pergola

Met deze tips kun je vast een mooie pergola opbouwen. Maar denk vooral ook buiten de lijntjes: hoe leuk is het om een pergola te hebben met groenten en fruit? Bessen, zoals de Japanse wijnbes of tayberry zijn hiervoor heel geschikt, net zoals stokbonen of peultjes. Twee vliegen in één klap: een smakelijke pergola én ruimte bespaard!

pergola druif

14 Comments

 1. Hey, ik kwam hier uit toen ik voor pergola ideeën zocht. Nou zou ik graag Japanse wijnbes enorm graag er tegen aan laten groeien maar kan ik deze dan samen laten gaan met een andere? En is één plant dan genoeg? Ik ben nog niet zo bekend met de japanse wijnbes vandaar de vraag. Groetjes

  • Hoi Linda, je kunt de Japanse wijnbes gewoon tegen de pergola planten. Mooi idee! Probeer het eerst met één plant en kijk hoe dat gaat. Je kunt de Japanse wijnbes prima samen laten groeien met andere planten, daar doet hij niet moeilijk over. Qua snoeien: de takken die vruchten hebben gedragen, moet je na de winter wegsnoeien tot vlak boven de grond. Veel succes!

 2. Lydia Wijnands

  Wij zijn net verhuisd en op het dakterras staat een pergola met druivenstruiken. Nu beginnen echter de jonge druiventrosjes af te vallen en ook de bladeren vallen van de rank. Wat kunnen we hiertegen doen? Staan ze te droog of moeten ze extra voeding hebben?

  • Hoi Lydia, als het blad mooi donkergroen is, is extra voeding niet nodig. Wel kunnen ze last van droogte hebben. Geef ze maar flink water, en houd in de gaten hoe het gaat. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 3. Onze blauwe regen was schitterend gegroeid over een grote vierkante pergola die als natuurlijk zonnendak diende. Hij zag zwart van de luis. Nog nooit gehad. Heb hem helemaal afgezaagd en alles weggehaald. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Spuiten was geen beginnen aan. Zo verschrikkelijk jammer! Wel de stam laten staan zodat we dit voorjaar opnieuw kunnen beginnen. Komt zoiets meer voor?

  • Hoi Gerry, zoveel luis hebben wij bij blauwe regen nog nooit gehoord of gezien. Maar meestal herstelt een plant of struik van luis heel goed.
   Het kan zeker ook liggen aan het weer van de afgelopen weken. Veel zon en een droge lucht kan een verminderde weerstand opleveren en zodoende kan de luis toeslaan. Afzagen was niet nodig geweest,maar hij gaat vast weer uitlopen. Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

 4. Marianne

  Hallo Albert Jan
  Ik wil ons een paadje maken en ga 2 pergola’s tegen elkaar zetten.
  Ik ga in ieder geval de blauwe winde zetten. Maar stel ik zet deze aan de ene kant en een mooie roze klimroos aan de andere kant. Gaat dit goed dat ze door elkaar groeien?

  • Hoi Marianne, bedoel je met blauwe winde een blauwe regen? In dat geval moet je de blauwe regen goed snoeien. De kans is namelijk aanwezig dat de klimroos een beetje in het nauw komt door de overweldigende groeikracht van de blauwe regen. Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

 5. ik heb een groot terras gemaakt met aansluitend een speelzone voor de kids.
  Nu lees ik dat blauwe regen giftig zou zijn.
  Is het een slecht idee om blauwe regen boven het terras te laten groeien?

  • Hoi Steve, veeg zeker de uitgebloeide bloemen en het blad altijd op. Dit gaat ook op voor gouden regen. Als je twijfelt, kun je het beste nog een paar jaar wachten. Blauwe regen kan snel groeien en de ‘wachttijd’ snel weer in halen. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 6. Hoi Albert en Linda, binnenkort wordt een kleine pergola in onze tuin gemaakt en ik wil deze graag met klimplant. welke van kan ik beter planten, liefst een die bloeit.

  • Hoi Risa, wij vinden campsis radicans (trompetbloem) een mooie bloeier. Deze plant krijgt niet (of nauwelijks) te maken met ziektes en bloeit vanaf juli. Houd de site in de gaten, binnenkort plaatsen we een artikel over campsis radicans. Groetjes, Albert Jan en Linda

 7. Cedric Sielens

  Hey Albert Jan, ik heb het buitengewone idee gekregen om een pergola te maken op het balkon van mijn huis. De pergola zou 3 bij 1,5 bij 2,5 zijn waar 3 de gevelbreedte is. Aangezien het balkon geen grond heeft om de planten te voeden vroeg ik me af of het mogelijk is om de planten vanuit potten met goede voeding te laten leven? Het zou enkel een uitdaging zijn om de kruin van het plantendak te snoeien, maar dat heb ik over om een groen balkon te kunnen hebben. Het balkon staat de hele dag in de zon.
  Ik hoor graag jullie meningen en tips!
  Groetjes, Cédric.

  • Hoi Cédric, dit klinkt als een briljant idee voor een groen balkon. Bij goede verzorging is dit een mooie uitdaging, en zeker mogelijk. Pas wel op dat klimop geen vat krijgt op de muren, dat kan snel gaan.
   Zorg voor voldoende grote potten. Zeker twintig liter als het kan (groter mag ook) en mest twee keer per jaar bij. Veel succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*