pergola terras

Welke klimplanten zijn geschikt voor een pergola? (+ onderhoud)

Ik heb al 30 jaar een pergola in mijn tuin staan: ik vind het een perfecte overkapping voor een paadje. Zo loop ik altijd onder mijn planten door. Vandaag vertellen we over hoe je een pergola ‘opbouwt’.

Basisplanten

Allereerst kies je voor een basis aan planten die veel groen hebben, zodat ze je pergola mooi kunnen bekleden. Kies hierbij voor planten die snel en mooi dicht groeien. Ik heb bijvoorbeeld rozen, blauwe regen, druiven en campsis radicans (trompetbloem). Overigens heeft een blauwe regen veel ruimte nodig, dus die kun je het beste gebruiken als je een grote pergola hebt.

campsis radicans
Campsis radicans

Opvullende planten

Vervolgens ga je over naar planten die als opvulling kunnen dienen. Denk aan clematis, passiebloem, een eenjarige winde of klimrozen. Zorg dat je de kleur van de klimrozen aanpast aan je andere planten, zodat je een goede match krijgt. Zelf heb ik ook nog kamperfoelie als opvulling, maar die kun je eventueel ook als basisplant gebruiken.

Let wel: je hoeft niet álles wat we opnoemen aan je pergola te zetten! Maak vooral je eigen keuze hierin.

pergola passiebloem
De pergola met aan de rechterkant passiebloem

Van voorjaar tot herfst een bloeiende pergola

Kies je planten slim: kies planten met verschillende bloeitijden. Op die manier kun je vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst een bloeiende pergola hebben. Campsis radicans bloeit bijvoorbeeld pas in augustus, terwijl blauwe regen altijd vrij voeg bloeit – aan het eind van het voorjaar. Overigens ligt bij mij de nadruk wel op de zomer en de nazomer.

Geurende planten

Zelf houden wij heel erg van geurende planten aan de pergola, zodat het heerlijk ruikt als je er onderdoor loopt. Kamperfoelie is natuurlijk een fantastische zomergeur, die vooral in de avond goed te ruiken is. Ook een paar lekkere doorbloeiende trosrozen doen het goed.

Geen botanische klimroos

Ik houd van botanische klimrozen, maar voor een pergola zijn deze klimmers niet geschikt. Ze maken te veel meters, waardoor de pergola er helemaal onder komt te zitten. Sommige botanische klimrozen worden wel zeven tot tien meter lang, dat is iets te veel van het goede.

pergola

Planten vastmaken

Maak je planten goed vast, vooral in het begin. Gebruik hiervoor kunststof ‘draad’, dat hol is van binnen. Dit snijdt niet in de planten, en groeit er ook niet in. Meestal moeten je planten het eerste jaar even vast blijven; daarna groeien ze vanzelf wel.

Je pergola snoeien

Elk jaar weer moet je na de winter je pergola snoeien. Als je dat één keer laat gaan, is er al geen doorkomen meer aan. Als richtlijn kun je aanhouden dat je alles wat er bovenuit steekt, weg moet snoeien. Anders hoopt het zich maar op en krijg je de bloei steeds hoger. Zoek dit wel een beetje voorzichtig per plant uit, zodat je niet te veel knoppen wegsnoeit. Ook belangrijk is dat de ene plant de ander niet overwoekert; de sterke plant moet de rest niet verdringen.

Snoei je de blauwe regen, laat dan een paar takken zitten, zodat die later gaan overhangen. Ook is het mooi als er een paar takken dwars door je pergola naar beneden hangen. Kijk je er onderdoor, dan is het mooi als daar ook nog wat te zien is. Dit geldt ook voor druiven(trossen). Daar kun je met de snoei dus al rekening mee houden. Je zult trouwens ook in de zomer moeten snoeien, denk bijvoorbeeld aan de druiven en de blauwe regen.

blauwe regen pergola

Let bij het snoeien van de clematis goed op welke soort je hebt! Op het etiket staat wanneer je hem moet snoeien; sommige soorten in het voorjaar, andere wat vroeger. Vaak zie je bij clematis dat ze onderaan helemaal dood zijn, en pas bovenaan groen zijn. Dat wil je niet in je pergola, vandaar dat je hem goed moet snoeien.

Smakelijke pergola

Met deze tips kun je vast een mooie pergola opbouwen. Maar denk vooral ook buiten de lijntjes: hoe leuk is het om een pergola te hebben met groenten en fruit? Bessen, zoals de Japanse wijnbes, kiwibes of tayberry zijn hiervoor heel geschikt, net zoals stokbonen of peultjes. Twee vliegen in één klap: een smakelijke pergola én ruimte bespaard!

druif

40 Comments

 1. Hey, ik kwam hier uit toen ik voor pergola ideeën zocht. Nou zou ik graag Japanse wijnbes enorm graag er tegen aan laten groeien maar kan ik deze dan samen laten gaan met een andere? En is één plant dan genoeg? Ik ben nog niet zo bekend met de japanse wijnbes vandaar de vraag. Groetjes

  • Hoi Linda, je kunt de Japanse wijnbes gewoon tegen de pergola planten. Mooi idee! Probeer het eerst met één plant en kijk hoe dat gaat. Je kunt de Japanse wijnbes prima samen laten groeien met andere planten, daar doet hij niet moeilijk over. Qua snoeien: de takken die vruchten hebben gedragen, moet je na de winter wegsnoeien tot vlak boven de grond. Veel succes!

 2. Wij zijn net verhuisd en op het dakterras staat een pergola met druivenstruiken. Nu beginnen echter de jonge druiventrosjes af te vallen en ook de bladeren vallen van de rank. Wat kunnen we hiertegen doen? Staan ze te droog of moeten ze extra voeding hebben?

  • Hoi Lydia, als het blad mooi donkergroen is, is extra voeding niet nodig. Wel kunnen ze last van droogte hebben. Geef ze maar flink water, en houd in de gaten hoe het gaat. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 3. Onze blauwe regen was schitterend gegroeid over een grote vierkante pergola die als natuurlijk zonnendak diende. Hij zag zwart van de luis. Nog nooit gehad. Heb hem helemaal afgezaagd en alles weggehaald. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Spuiten was geen beginnen aan. Zo verschrikkelijk jammer! Wel de stam laten staan zodat we dit voorjaar opnieuw kunnen beginnen. Komt zoiets meer voor?

  • Hoi Gerry, zoveel luis hebben wij bij blauwe regen nog nooit gehoord of gezien. Maar meestal herstelt een plant of struik van luis heel goed.
   Het kan zeker ook liggen aan het weer van de afgelopen weken. Veel zon en een droge lucht kan een verminderde weerstand opleveren en zodoende kan de luis toeslaan. Afzagen was niet nodig geweest,maar hij gaat vast weer uitlopen. Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

    • Dank je wel voor je complimentne Irma! Leuk om te lezen dat ons artikel je inspriatie geeft. Heel veel succes met de pergola! Groetjes van Albert Jan en Linda

 4. Hallo Albert Jan
  Ik wil ons een paadje maken en ga 2 pergola’s tegen elkaar zetten.
  Ik ga in ieder geval de blauwe winde zetten. Maar stel ik zet deze aan de ene kant en een mooie roze klimroos aan de andere kant. Gaat dit goed dat ze door elkaar groeien?

  • Hoi Marianne, bedoel je met blauwe winde een blauwe regen? In dat geval moet je de blauwe regen goed snoeien. De kans is namelijk aanwezig dat de klimroos een beetje in het nauw komt door de overweldigende groeikracht van de blauwe regen. Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

 5. ik heb een groot terras gemaakt met aansluitend een speelzone voor de kids.
  Nu lees ik dat blauwe regen giftig zou zijn.
  Is het een slecht idee om blauwe regen boven het terras te laten groeien?

  • Hoi Steve, veeg zeker de uitgebloeide bloemen en het blad altijd op. Dit gaat ook op voor gouden regen. Als je twijfelt, kun je het beste nog een paar jaar wachten. Blauwe regen kan snel groeien en de ‘wachttijd’ snel weer in halen. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 6. Hoi Albert en Linda, binnenkort wordt een kleine pergola in onze tuin gemaakt en ik wil deze graag met klimplant. welke van kan ik beter planten, liefst een die bloeit.

  • Hoi Risa, wij vinden campsis radicans (trompetbloem) een mooie bloeier. Deze plant krijgt niet (of nauwelijks) te maken met ziektes en bloeit vanaf juli. Houd de site in de gaten, binnenkort plaatsen we een artikel over campsis radicans. Groetjes, Albert Jan en Linda

 7. Hey Albert Jan, ik heb het buitengewone idee gekregen om een pergola te maken op het balkon van mijn huis. De pergola zou 3 bij 1,5 bij 2,5 zijn waar 3 de gevelbreedte is. Aangezien het balkon geen grond heeft om de planten te voeden vroeg ik me af of het mogelijk is om de planten vanuit potten met goede voeding te laten leven? Het zou enkel een uitdaging zijn om de kruin van het plantendak te snoeien, maar dat heb ik over om een groen balkon te kunnen hebben. Het balkon staat de hele dag in de zon.
  Ik hoor graag jullie meningen en tips!
  Groetjes, Cédric.

  • Hoi Cédric, dit klinkt als een briljant idee voor een groen balkon. Bij goede verzorging is dit een mooie uitdaging, en zeker mogelijk. Pas wel op dat klimop geen vat krijgt op de muren, dat kan snel gaan.
   Zorg voor voldoende grote potten. Zeker twintig liter als het kan (groter mag ook) en mest twee keer per jaar bij. Veel succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 8. Hallo Albert Jan, wij gaan een pergola plaatsen van 50 cm breed en 2 meter lengte. Nu wil ik daar graag een druiven plant neer zetten maar toch graag bloemen hebben. Kan dat naar elkaar toe groeier en in elkaar, of is dat niet verstandig. En welke klimplant past er dan bij. Grietjes Diny

  • Hoi Diny, Geen zorgen, de pergola groeit snel dicht. De scheuten kun je de juiste kant op leiden en aanbinden waar je wil. Campsis radicans kan goed op een pergola. Wij hebben die al jaren gecombineerd met druiven, klimrozen en kamperfoelie. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 9. Hey, ik zou een pergola volledig zuidelijk met eetbare planten willen (druiven, kiwibes, braambes….). Vraag 1 : welke planten komen ervoor in aanmerking? Vraag 2: Welke kan ik combineren? Vraag 3: Wat ivm onderhoud? Vraag 4: Welke geven nog genoeg lichtinval vooral in de winter? Omdat het aan een raam gaat staan? Vraag 5: Kan ik de pergola maken met enkel draden? Een hoop vragen ;-). Grt Iris

  • Hoi Iris, wat een mooi idee voor een pergola, daar ga je vast geen spijt van krijgen. We raden je aan om ons artikel over het opbouwen van een pergola even te lezen, daarin vind je veel info! Een pergola van alleen draden is niet stevig genoeg. Wel als je palen en draad combineert. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 10. Ik zou graag een blauwe regen willen plaatsen tegen paal van de schutting en pergola.
  De pergola gaat naar links ( vanaf mij gezien) Maakt het nu uit welke blauwe regen ik koop, dit ivm draai richting? Ik zou graag wel al een volwassen plant willen, die al bloemen heeft zeg maar.
  Bedankt.

  • Hoi Melanie, dit maakt niets uit. De natuur gaat zijn eigen gang. Het is wel verstandig om een blauwe regen te kopen op het moment dat hij bloeit, dan weet je wat je koopt. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 11. Mijn blauwe regen heeft jaren lang een pracht van grote paars/blauwe bloemen trossen gegeven. Dit jaar beginnen ze blauw/paars maar worden bijna wit. Ook zijn er minder bloemen. Kan dit veroorzaakt worden door de passiebloem die er ineens tussendoor is geklommen? (Ik dacht dat de passiebloem verdwenen was maar eind zomer vorig jaar was de klimmer er weer)

  • Hoi Heleen, de blauwe regen is echt sterker en laat zich niet wegdrukken. Overheerst de passiebloem op dit moment? Dat kan wel van invloed zijn. Zorg dat je beide planten goed snoeit, zodat het geheel in evenwicht komt. Geef ze een beetje mest in het voorjaar en snoei van de blauwe regen ook vooral de lange scheuten in de zomer (zie dit artikel). Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 12. Beste Albert Jan en Linda,

  Wat een leuke artikelen schrijven jullie en wat zitten er prachtige foto’s bij. Echt fantastisch om naar te kijken!
  Ik heb een vraag met betrekking tot het creëren van een schaduwplek in onze tuin. We hebben een erg zonnige tuin, met aan één zijde een border. De rest is helaas dicht gelegd met tegels. Nu willen we een pergola bouwen, om meer schaduw en groen in de tuin te krijgen. Is het voldoende om alleen aan de kant van de border een klimmer te plaatsen, en deze vervolgens over de pergola te laten groeien? Potten naast de pergola palen lijken me lastig onderhouden, nemen ruimte in en vind veel minder mooi.

  En dan, welke klimmers maken veel meters in betrekkelijk korte tijd? Er loopt een kleintje hier rond, dus blauwe regen is even geen optie 🙂

  Alvast bedankt voor jullie reactie!

  Groeten,
  Nienke

  • Hoi Nienke, dank je wel voor je complimenten! Wat leuk om te lezen. Een klimmer aan de borderkant is prima. Je kunt ook twee klimmers door elkaar heen laten groeien. Campsis radicans is een mooie zomerbloeier, oranjerood. Clematis is goed te combineren met een klimroos. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 13. Beste Albert Jan en Linda,

  We zitten met het idee om ons overdekt terras te verlengen met een gezellige pergola.

  Maar ik weet niet goed met welk materiaal dat ik er aan moet beginnen. Hebben jullie wat goede raad of inspiratie?

  Alvast bedankt!

  • Hoi Stijn, onze pergola is van hardhout, met andere materialen hebben we geen ervaring. We durven daar dus niet zo goed in te adviseren. Hier lees je meer over onze pergola. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 14. Graag wil ik mijn pergola laten begroeien met klimmers met geurige bloemen (bijv toscaanse jasmijn). Is dit te combineren met een druif en clematis? Graag wil ik dat mijn pergola in de winter ook groen is. Hedra is geen optie.

  • Hoi Natasja, dat is zeker te combineren. Er zijn ook groenblijvende clematissen, ook een tip! Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  • Hoi Robert, wij zouden je zeker een druif aanraden. Duiven hebben mooi groen blad, met druiventrossen in de zomer. Verder zijn hedera of een wilde wingerd ook aanraders. Wilde wingerd heeft een prachtige herfstkleur, maar is wel kaal in de winter. Veel succes met de pergola! Groeten, Albert Jan en Linda

 15. Wij hebben momenteel een pergola staan met een druivenstruik aan vast gegroeid, hele mooie plant en enorm veel druiventrosjes eraan. Helaas dat een enorme wespenzwerm het voor ons verpest en we op het punt staan de druivenstruik te verwijderen. Is hier mogelijk nog een andere oplossing voor? Want elk seizoen alle druiven uit knippen wordt wel erg veel werk…

  • Hoi Bregje, is dit de eerste keer dat er een wespenzwerm in zat? Dan zou ik de druif niet weghalen. Het is heel vervelend, maar dit jaar lijkt het ook erger te zijn met de wespenplaag dan andere jaren… Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 16. Goedemiddag,

  Wij hebben op een kinderboerderij een pergola bij de ingang, die over de paden loopt. We hebben 2 paden, dus de pergola is aardig lang en heeft de dragers op 3 palen, dus 2 aan de zijkanten en een middelste paal. Nu hadden we het idee om er natuurlijk planten tegen te laten groeien, het liefst groenblijvende, maar dit moeten wel planten zijn die niet giftig voor de dieren zijn, aangezien ze aan beide kanten van de pergola in de weide staan. Tussen de middelste palen willen we ook planten, en dat zouden siergrassen kunnen worden, maar misschien hebben jullie hiervoor ook nog een leuke suggestie?

  Groetjes,
  Sherona

  • Hoi Sherona, het is over het algemeen de bedoeling van een pergola dat hij vol begroeid raakt. Is dat bij jullie ook zo? Dan komt er bij de middelste palen niet genoeg licht om de planten te laten groeien. Als er wel genoeg licht bij komt, dan zijn siergrassen en varens heel mooi. Varens kunnen ook nog schaduw verdragen. Groenblijvers zijn vaak in meerdere of mindere mate wel giftig. Het is beter als er geen dieren bij de palen kunnen komen. Bij bijvoorbeeld geiten of konijnen blijft er niets van de planten over. Hopelijk heb je iets aan deze tips. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 17. Beste Albert Jan en Linda,

  Wij willen onze pergola laten begroeien. Het gaat best langzaam. Kan je ook 2 klimplanten per paal planten of gaan ze elkaar in de weg zitten. Hoor het graag .

  Groetjes

  Saskia

  • Hoi Saskia, sommige klimplanten gaan juist heel snel. Na een paar jaar moet je dan elk jaar snoeien om je pergola in model te houden. Twee planten per staander is heel normaal, denk aan een combinatie van klimroos met clematis. De combinaties moeten elkaar niet overwoekeren. Blauwe regen moet bijvoorbeeld alleen, een druif kan gecombineerd worden met een eenjarige klimmer zoals lathyrus. Veel succes, groeten van Albert Jan en Linda

 18. Hallo,
  Ik heb net bij de pergola een campsis geplant, maar ik denk erover om hem weer weg te halen, omdat ik verhalen lees over de enorme woekering van deze plant. We hebben de hele tuin dit voorjaar opnieuw laten inrichten en ik zou het heel vervelend vinden wanneer de wortels van deze plant onder het terras en het gazon door zouden groeien. Is het misschien verstandiger om hem in een pot te doen?

  • Hoi Petra, dat is inderdaad een goed idee! Dan voorkom je dat je pas aangelegde tuin overwoekerd wordt. Succes! Groet, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*