border achtertuin aj

Werkfoto’s van je border maken

Het lijkt een simpele tip, maar het is wel één waar je in de herfst en winter veel profijt van kunt hebben: werkfoto’s van je borders maken.

Wat wil je veranderen aan je border? Welke planten wil je verplaatsen, of welke groepen kunnen wel wat aanvulling gebruiken? In de zomer heb je hier nog een heel goede indruk van. Daarom is het slim om op dat moment duidelijke foto’s te maken van hoe je borders eruitzien. Vergeet ook de details niet!

Afgestorven planten

In de herfst en winter zijn de planten gedeeltelijk afgestorven en in het voorjaar is bijna alles weggevaagd door het weer. Kleuren veranderen, alles wordt grauw. Zie dan nog maar eens in je geheugen terug te halen hoe je border er in z’n hoogtijdagen uitzag!

border voortuin2

Herkenningstekens in je border

In de niet al te late herfst, als de grond mooi vochtig en warm is, kun je je planten uit de border halen om ze te scheuren (vermeerderen). Dan is het wel handig om te weten om welke planten het gaat. Je kunt ook labels aan planten hangen of stokjes in de grond steken als herkenningsteken. Dat doe ik bijvoorbeeld als ik een groep eruit wil halen en wil bemesten. Dan weet je ongeveer waar je moet zijn en heb je veel beter overzicht.

Objectief vergelijken

Maar: foto’s zeggen heel veel over een situatie, dingen die je in de herfst of winter al haast niet meer kunt terughalen. Bovendien, als je een paar jaar achter elkaar dezelfde soort foto’s maakt, kun je die met elkaar vergelijken. Dan kun je bijvoorbeeld objectief zien wat je bemesting doet of welke plant volgend jaar meer water nodig heeft.

Tips voor de foto’s

Net zoals bij alle foto’s, is het verstandig om niet te veel tegenlicht op je foto’s te hebben. Maak dus geen foto’s tegen de zon in. Daarnaast wil je niet alleen maar overzichtsfoto’s, maar ook een paar detailfoto’s. Als je planten van dichtbij fotografeert, zie je ook de toestand van de plant zelf: heb je hem bemest of niet, bloeit hij rijkelijk of juist niet?

Zo zien wij dit jaar duidelijk verschil met de tomaten: ze zijn een stuk kleiner dan vorig jaar. En eigenlijk wist ik al: er moet nodig nieuwe grond in mijn kas. De foto’s bevestigen dat.

voorkant border voortuin

Handig én leuk

Nog even op een rijtje. Werkfoto’s van je border maken is erg handig als je de indeling van je border wil veranderen, als je de mesttoestand wil beoordelen en als je de borders met voorgaande jaren wil vergelijken.

En een reden waarom ik foto’s van de borders maak: ik bekijk ze graag in de winter, als er niet zoveel meer over is van de tuin. Als je van tuinen houdt, word je op zo’n moment heel blij van die foto’s!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*