onkruid wieden winter

Winterklusjes in de tuin

Hoewel je in het voorjaar en de zomer natuurlijk het drukst bent in de tuin, staat het werk in de winter niet stil. Welke klusjes doe je in de winter? We zetten het op een rij.

Onkruid wieden

Als je in de winter al onkruid verwijdert, loop je voor in het voorjaar. Je neemt als het ware een voorschot op het werk van het voorjaar – en daar ben je in die drukke lente jezelf heel dankbaar voor. Want echt waar: in de winter van tegenwoordig groeit onkruid gewoon door.

Laten we eerlijk zijn: bij koud weer heb je er echt geen aardigheid aan om onkruid te wieden. Maar als het zacht weer is, is het best verstandig om onkruid weg te halen. Doe het zo’n 20 minuten achter elkaar, en neem dan vooral pauze.

albert jan onkruid wieden

Onkruid tussen tegels

Ook is het slim om onkruid tussen de tegels vandaan te halen. Op een of andere manier gaat dat in dit seizoen een stuk makkelijker. Het lijkt wel alsof het niet zo vast zit.

In borders hoef je geen onkruid te wieden: als het goed is, heb je de grond daar bedekt met blad. Als de border in de zomer gesloten is, komt daar geen onkruid door. Daar zul je dus ook nauwelijks last hebben van onkruid, behalve aan de randen.

Heb je een schoon bloembed in je moestuin, dat je niet hebt ingezaaid met winterrogge? Gebruik daar dan een harkje om de grond een beetje los te maken en onkruid te verwijderen. Of dek het af met mest, blad of dennentakken.

Bestrating schoonhouden

Als je regelmatig je bestrating veegt, krijgen mossen en lagen geen kans om zich vast te zetten aan de tegels. Het is dus verstandig om je tuinpaden regelmatig te vegen.

tuinpad vegen

Snoeien

Ook in de winter is er snoeiwerk. Ik snoei voornamelijk de te lange takken, bijvoorbeeld van appel– en fruitbomen. Dat kan prima in januari, februari of maart – uiteraard bij vorstvrij weer.

Ook wild opschot (uitlopers) onder verschillende struiken verwijder ik in de winter. Denk aan de hamamelis mollis.

Wat ik niet snoei in de winter: heggen. Dat doe ik begin juni en eind juli tot oktober.

Bloembollen beschermen

Geen flinke klus, maar wel iets dat verstandig is om te doen: op de plek waar ik bloembollen heb geplant, leg ik dennen- of sparrentakken neer. Op die manier bescherm je de kale grond tegen kou. Dit doe ik overigens ook bij dahlia’s, al leg ik daar ook nog een extra laag blad op.

Gazon onderhouden

Zeker na een warm najaar duurt het een tijd voordat al het blad van de bomen is verdwenen. Het is belangrijk om blad van je gazon te halen. Ook haal ik nog weleens een hark door een plek met veel mos (zonder dat daar een hele verticuteermachine aan te pas komt). Ook strooi ik compost en kalk om in het voorjaar weer een sterke grasmat te krijgen.

compost op gazon

Wat doe jij in de winter vooral in je tuin?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*