De winter is het ideale moment om na te denken over wat je in je moestuin wil gaan verbouwen. Een handig hulpmiddel hierbij is een plattegrond van de moestuin. Want het is belangrijk om gewassen niet op dezelfde plek te zetten als vorig jaar. Dat heet wisselteelt. Het beste is om een gewas maar eens in de vier jaar op dezelfde plek te verbouwen.
Elk jaar maak ik zelf een plattegrond van mijn groentetuin. Ik kijk goed naar de schema’s van voorgaande jaren en kijk dan waar ik wat dit jaar ga laten groeien. Op die plattegrond houd ik een strakke grens aan.
Ziektes in de grond
Als je gewassen op dezelfde plek laat groeien als vorig jaar, heb je een grotere kans op ziektes in je planten. De ziektes van vorig jaar zitten namelijk nog in de grond. Verschillende gewassen trekken verschillende ziektes of ongedierte aan; ze zijn gevoelig voor andere dingen. Na een jaar zijn die ziektes nog niet uit de grond. Je wil dus gewassen planten die voor deze specifieke ziekte niet gevoelig zijn, of waar die insecten niet op gedijen.
Het is trouwens mogelijk om je grond te ‘ontsmetten’, dit kun je bijvoorbeeld op een natuurvriendelijke manier doen door afrikaantjes te planten.
Goede grond
Om de kans op ziektes nog kleiner te maken, moet je zorgen voor een goede grond en een goede bemesting. Planten die groeien op slechte grond hebben namelijk niet zoveel weerstand. Verbeter daarom de grondkwaliteit met compost en gebruik natuurlijke mest. Dan groeien je planten rustig en stabiel, en schieten ze niet als een gek de lucht in.
Natuurlijk heb je slechts een deel van de omstandigheden in de hand (wisselteelt, natuurlijke mest) en een deel niet (de hoeveelheid regen en zon). Daarom moet je maar extra je best doen op het deel dat je wel in de hand hebt.
Welke planten hebben waar last van?
Aardappels: aaltjes
Kolen: knolvoet
Wortelen: wortelvlieg (al trekken wortelen ook wortelvlieg aan als ze te lang in de grond zitten)
Heb je een vierkante moestuin, dan zou je je grond in vier delen kunnen verdelen. Schuif de soorten gewassen dan elk jaar op, met de klok mee. Er zijn ook mensen die alle gewassen overal verspreiden, maar daar ben ik geen voorstander van. Naar mijn idee kunnen alle ziektes dan overal in je groentetuin voorkomen.
Families afwisselen
Zelf wissel ik alle soorten gewassen af. Met soorten bedoel ik dan planten die familie zijn, die passen ook bij elkaar. Bijvoorbeeld ook snijbiet (hoort bij bieten) en pastinaak (hoort bij wortelen). Maar wat ik niet afwissel, zijn de tomaten. Die staan namelijk elk jaar op dezelfde plek: in de kas. Daarom graaf ik daar regelmatig de grond af.
De grond vervangen is ook een goed idee als je moestuiniert in bakken. Behalve dat er mogelijk ziektes in de grond zitten, is de grond waarschijnlijk ook uitgeput door het groeiseizoen.
Pas jij al wisselteelt toe in je groentetuin?