Wist je dat wol een heel handig hulpmiddel is in je tuin? Het is een natuurlijk product dat in de loop van de tijd afgebroken wordt in de grond, terwijl het voeding in de grond brengt. Daarnaast houdt het vocht vast en schijnen slakken er niet van te houden. Toch is wol vaak een restproduct dat verbrand wordt – zeker donkere wol. Het is dus zeker aan te moedigen om (tuin)producten van wol te maken! Daarom laat ik je vandaag zien op welke manieren ik wol gebruik in mijn tuin!
1. Onkruiddoek
In mijn moestuin probeer ik de no-digmethode te hanteren. Dat houdt in dat je je niet spit, om zo het bodemleven niet te verstoren. Helaas is er wel heel veel onkruid in mijn moestuin. Zomaar direct in de grond zaaien en planten is daarom geen goed idee. Daarom legde ik stukken karton op de grond, waarover ik compost verspreidde. In het eerste jaar deed ik dat alleen in verhoogde bakken, in het tweede jaar van mijn moestuin ook ‘zo’ op de grond. In plaats van karton kun je ook wol gebruiken. Bio-Kultura maakt een soort dekens van wol, die je kunt uitrollen in je tuin. Op deze manier kun je dus snel een border creëren in je tuin, terwijl je ook voeding toevoegt en ervoor zorgt dat de grond niet uitdroogt. Ik kan me voorstellen dat je deze doeken ook goed kunt gebruiken in potten, maar dat heb ik zelf nog niet gedaan.
Je kunt de doeken ook óp de grond gebruiken als een natuurlijke onkruiddoek die slakken weert. Je legt de doek op de grond, maakt hem eventueel vast en snijdt een kruis op de plek waar je een plant wil plaatsen. Dit heb ik ngo niet geprobeerd, maar ga ik zeker doen bij mijn dahlia’s dit jaar!
Volledige disclaimer: ik heb deze wollen doeken zelf besteld en betaald, maar kreeg na afloop het aanbod van Bio-Kultura om deze doeken gratis te krijgen, als ik er aandacht aan besteedde op Instagram. Dat aanbod heb ik aangenomen. Dat ik de doeken noem in dit artikel, is geen onderdeel van de samenwerking. Ik ben erg enthousiast over het product en het feit dat Bio-Kultura biologische tuinproducten maakt.
Meer lezen over mijn moestuin? Begin hier: Linda heeft een (nieuwe) moestuin! Dit zijn haar plannen
2. Bindtouw
Online was ik het al eens tegengekomen, maar in Nederlandse winkels nog niet: tuintouw gemaakt van wol! Toen ik dit merk Twool op vakantie in het Verenigd Koninkrijk zag liggen in een winkel, heb ik het meteen meegenomen. Het touw bestaat zelfs in verschillende kleuren, maar ik heb de neutrale, ongeverfde variant gekocht. Blijft er eens wat touw achter in je tuin, dan is het geen probleem, want het zal vanzelf verteren. Dat gebeurt overigens niet binnen een seizoen, dus je hoeft niet bang te zijn dat het touw zijn functie verliest. Ik liet mijn bolletje touw per ongeluk slingeren in de natte modder, en kon het niet meer vinden. Pas een paar weken later vond ik het terug, en het was nog net zo goed als toen ik het verloor.
Overigens nog een pluspunt: dit wollen touw is heel zacht voor je vingers. Jute touw kan best een beetje schuren, maar daar heb je hier geen last van. Ik gebruik het touw niet alleen voor het opbinden van planten, maar ook om boeketjes bloemen vast te binden.
3. Wollen potjes
In de periode dat ik bij Gardeners’ World werkte, maakte ik kennis met de wollen potjes van Wool Pots. Het zijn haast een soort sokken die je vult met potgrond of zaai- en stekgrond, waarna je er zaailingen in kunt verspenen, plantjes in kunt uitplanten of er rechtstreeks in kunt zaaien. Je kunt het geheel daarna met pot en al in de vollegrond uitplanten. Als je het bovenste deel van de pot als kraag boven de grond laat uitkomen, werp je een barrière op tegen slakken. Ik vind dit een supersympathiek product, maar wel jammer dat de potjes niet herbruikbaar zijn. Het is heel fijn om minder plastic te gebruiken in de tuin, maar het kan wel in de papieren lopen zo.
4. Mestkorrels
Er zijn inmiddels verschillende merken die mestkorrels maken van samengeperste wol. Wederom een mooie manier om een restproduct te verwerken tot een geheel nieuw product. Ik heb dit vooral in potten en bakken gebruikt. De meststoffen worden voor langere periode afgegeven in de grond, terwijl de korrels vergaan. Let wel op: bewaar de korrels niet in een vochtige plek. Zelfs mijn schuur was te vochtig, waardoor de korrels opzetten.
Wat je ook nog zou kunnen doen, is onbewerkte plukken wol tussen je planten leggen als een mulch. Het houdt vocht vast en zou slakken weren – al schijnt onder de wol ook een fijne schuilplek te zijn voor slakken.
Gebruik jij wol in je tuin?