wortelbegrenzer resultaat

Wortelbegrenzer: woekerende planten in toom houden

Bepaalde bomen, struiken en planten hebben veel worteluitlopers. Zij verspreiden zich via hun wortels, die een paar meter van bijvoorbeeld de moederboom boven de grond komen, waarna er daar een nieuwe boom opgroeit. In een tuin wil je dat niet, want dat kan andere planten verdrijven (en bovendien heb je specifiek díe boom aangeschaft, niet de jonge uitlopers. Daarom wil je zulke bomen, planten en heesters begrenzen. Dat kan met een wortelbegrenzer.

Wat is een wortelbegrenzer?

Een wortelbegrenzer is gemaakt van een sterk materiaal (recyclebare kunststof) waar zelfs de sterkste wortels niet doorheen groeien. Je koopt het op een rol en zet het als het ware om de plant heen. Wortelbegrenzers koop je in tuincentra of online.

wortelbegrenzer op rol

Welke bomen, planten en stuiken hebben een wortelbegrenzer nodig?

Deze soorten zijn erg woekerend en kunnen een wortelbegrenzer dus goed gebruiken:

wortelbegrenzer halverwege

Zo plaats je een wortelbegrenzer

Het slimste is om de wortelbegrenzer meteen te plaatsen als je ook de boom, plant of struik plant. Je plaatst het materiaal in het plantgat, om de plant heen. Heb je een wat oudere plant die je alsnog wil begrenzen? Graaf dan een geul rondom de stam, en steek de wortels op die plek weg. Zorg dat je de wortels die buiten de geul liggen, weghaalt. Bij sommige soorten, zoals de pimpernoot, groeien ze half bovengronds. Vervolgens zet je de wortelbegrenzer rechtop in het gat.

Bij woekerende bamboesoorten moet je meteen een wortelbegrenzer plaatsen. De wortels van bamboe zijn te sterk, die kun je niet doorsteken.

begrenzer om de wortels van pimpernoot maken.

De diepte is afhankelijk van om welke plant het gaat. Een wortelbegrenzer bij bamboe moet zeker 50 tot 65 centimeter diep staan. Ook moet de wortelbegrenzer eigenlijk een stuk boven de grond uitsteken (eventueel kun je dat camoufleren met blad). Zelf vind ik dat een heel lelijk gezicht, ik plaats hem altijd gelijk met de grond. Dat betekent wel dat je het goed in de gaten moet houden. Zie je dat er een wortel overheen groeit, moet je die meteen weghalen. Alsnog kunnen uitlopers er dan wel onderdoor komen.

wortelbegrenzer pimpernoot rond

Een ander aandachtspunt is de plek waar de twee uiteinden van de wortelbegrenzer bij elkaar komen. Hier mag geen ruimte tussen zitten, want dan grijpt de wortel meteen zijn kans. Op de foto zie je dat ik de twee uiteinden met een latje aan elkaar heb geschroefd.

begrenzer wortels dicht maken

Tegen voedselonttrekking

Wortelbegrenzers zijn ook goed in te zetten als een bepaalde soort veel voedsel uit de grond haalt. Bijvoorbeeld als je een heg langs een border met vaste planten hebt staan. De wortels van de heg onttrekken veel voedsel uit de grond. In dit geval kun je een wortelbegrenzer gebruiken om je vaste planten te beschermen.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*