Zaden van bloemen oogsten in 4 stappen

We hebben je eerder al eens verteld dat het goed is om uitgebloeide bloemen af te knippen. Op die manier hoeft de plant geen energie te leveren om de zaden te laten afrijpen, maar houdt hij energie over voor nieuwe bloemen. Maar als je zaad wil oogsten van de plant, is het belangrijk dat je niet alle uitgebloeide bloemen wegknipt, maar juist laat afrijpen. Laat in dat geval de plant maar wat energie in de zaadvorming stoppen!

1. Zaad goed laten afrijpen en drogen

Elke bloem is weer net anders. Wat wél een universele regel is, is dat het zaad goed gedroogd moet zijn. Dat kost tijd. Voor sommige bloemen moeten de oude bloemhoofden bruin verkleurd zijn, bijvoorbeeld goudsbloem. Op de eerste foto zie je een uitgebloeid bloemhoofd van goudsbloem. Om de zaden te oogsten, moet het hele bloemhoofd bruin zijn. Bij andere planten, zoals duizendschoon, vingerhoedskruid, koekoeksbloem of ridderspoor, is het van belang dat de zaadhoofdjes al open zijn en je de zaadjes zien liggen.

duizendschoon zaden oogsten
Uitgebloeide duizendschoon, waarvan de zaadhoofden open zijn

2. Kies het juiste moment

Wacht voor het oogsten van zaden een droge dag af met een felle, warme zon. Het eind van de middag is een goed moment, wacht zeker niet tot de dauw komt.

3. Zaden uit de bloem schudden

Pak een uitgebloeide bloem vast, en houd een (droog!) bakje eronder. Je kunt de zaden dan zo in het bakje schudden. Laat dit bakje vervolgens nog een paar dagen open staan, zodat de zaden goed kunnen nadrogen.

4. Droog bewaren

Na een paar dagen doe je de zaden in een papieren envelop of koffiefilter, en bewaar je ze op een droge plek. Gebruik zeker geen plastic zakje, want dat gaat broeien, condenseren en vervolgens schimmelen. Het allerbeste is nog een kiemkrachtbeschermende verpakking.

6 Comments

    • Hoi Hendrik, je moet de zaden aan de plant laten afrijpen. Als je ze afknipt en dan laat drogen, krijg je geen rijpe zaden. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

    • Hoi Nicole, het ligt een beetje aan de soort bloem. Over het algemeen lukt het niet om zaden te oogsten van bloemen op een vaas. Daarvoor moet je in de tuin zijn: de zaden moeten rijpen. Groet, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*