pompoen lichtgeel

Zaden winnen uit pompoenen

Heb je een pompoen in de winkel gekocht en wil je de zaden graag zaaien? Dat kan prima. Maar het hoeft niet te betekenen dat je precies dezelfde pompoen terugkrijgt. Pompoenen kunnen gekruist zijn. In de supermarkt zie je alleen de vrucht, maar niet hoe hij gegroeid is.

Zaaien is een verrassing

Zaai je dus pompoenzaad dat je zelf hebt gewonnen uit een supermarktpompoen, dan is het een verrassing wat je krijgt. Natuurlijk is de kans aanwezig dat je dezelfde pompoen krijgt, maar het hoeft niet. Dat maakt mij niet zoveel uit: ik vind het juist leuk om af te wachten wat ik krijg. Dat is voor mij een uitdaging.

pompoen geel

Ontkiemend zaad in de pompoen zelf

Ik had een pompoen over, die was gaan rotten. Het grappige is dat de zaden al aan het ontkiemen waren in de pompoen zelf. Zo gek is dat niet: zo zit de natuur in elkaar. De pompoen wil zich immers vermeerderen. De zaden kregen in het warme vruchtvlees (de pompoen lag al even in de keuken) mooi de kans om te gaan ontkiemen. De zaden zette ik in een potje, waar ze vrolijk doorgroeiden.

Pompoen op de composthoop

Voor mij is het dit jaar dus spannend welke pompoenen ik krijg! Je kunt pompoenen trouwens erg goed op de composthoop laten groeien. De bladeren dekken de composthoop af tegen te veel zonlicht, zodat de compost niet zo uitdroogt, en niet veel onkruid de kans krijgt om te ontkiemen.

2 Comments

  1. Hee!
    Super handig zeg!
    Is er dan niet het gevaar dat het giftig wordt? (En is dat nog weer anders als er komkommer of courgette bij in de buurt staat?)
    Groetjes Eva

    • Hoi Eva, wij winnen zelf ook zaden uit pompoenen – ook ook als we pompoenen kopen. Het is dan altijd een verrassing wat eraan komt. De natuur regelt dat zelf. Je hoeft niet bang te zijn voor gif. En maakt niet uit of er komkommers bij staan! Veel succes en groetjes, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*