compost op gazon

Zelfgemaakte compost uitstrooien op je gazon

Januari en februari zijn de ideale maanden om je zelfgemaakte compost uit te strooien over je gazon. Dan heeft het mooi de tijd om goed tussen het gras opgenomen te worden. Let erop dat je dit doet bij vorst- en sneeuwvrij weer – het is heel slecht om bij vorst en dooi op je gazon te lopen, daar krijg je zwarte plekken van.

Regen zorgt ervoor dat de compost goed intrekt en tegen de tijd dat het maart is, werkt het. In compost zit niet zoveel voeding, maar het zorgt ervoor dat de structuur van de grond beter wordt. Hierdoor kan de grond vocht en voeding beter vasthouden. Compost blijft namelijk aan de wortels kleven.

compostvat schop

Compost in je gazon werken

Doe wat compost in de kruiwagen, loop over je gazon heen en strooi het uit met een schop. Daarna kun je het verdelen met de achterkant van een hark, zodat het mooi rul tussen het gras valt. Na twee weken kun je het nog een keer in je gazon harken; dan zijn er zoveel weersinvloeden overheen gegaan, dat het weer wat ruller is geworden.

Ideaal voor je gazon is dat je eerst kalk hebt gestrooid, en een paar weken later compost. Overigens gebruik ik ook compost voor sommige vaste planten, zoals de boompioen. Je kunt het beter niet in de borders óver het blad heen gooien.

compost schop

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*