pergola

Zo bouw je een pergola op

Een pergola is een mooie manier om klimplanten in je tuin te verwerken. Hoe zorg je dat je een mooie volle pergola krijgt? Door een combinatie te maken van basisplanten en opvullende planten. We helpen je in dit artikel op weg.

Stap 1. Basisplanten

Allereerst kies je de basis voor je pergola. Dit zijn planten met veel groen, die de pergola mooi kunnen bedekken. Ideaal zijn planten die snel en mooi dicht groeien. Wij hebben als basisplanten op de pergola rozen, blauwe regen, druiven en campsis radicans (trompetbloem). Deze combinatie zorgt er wel voor dat we in de groeimaanden veel moeten snoeien: je wil niet dat je roos ten onder gaat aan het groeigeweld van de blauwe regen. Blauwe regen heeft veel ruimte nodig en groeit snel. Daardoor is de plant niet geschikt voor kleine pergola’s.

pergola campsis radicans

Stap 2. Opvullende planten

Nu je de basis hebt geplant, is het tijd voor planten die als opvulling kunnen dienen. Wij hebben bijvoorbeeld klimrozen, clematis en passiebloem aan de pergola. Ook komt daar elk jaar nog wel een eenjarige winde bij. Kamperfoelie is trouwens een plant die het goed doet als basisplant én als opvulling.

Je kunt er eventueel voor kiezen om de kleuren van je planten op elkaar af te stemmen.

Verschillende bloeitijden

Als je lang wil genieten van je pergola, kun je het beste planten kiezen die op verschillende momenten bloeien. Dan heb je bloemen vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst. Bij ons ligt de nadruk toch wel op de zomer en nazomer: blauwe regen bloeit altijd vrij vroeg, campsis radicans pas in augustus.

pergola blauwe regen

Geurende planten

Onze pergola staat boven een tuinpad: je loopt er onderdoor. Dan is het extra leuk als er planten staan met een sterke geur. Dan ruik je dat telkens als je er onderdoor loopt. Dat maakt je pergola dan extra aantrekkelijk (ook voor insecten). Wij vinden kamperfoelie een aanrader, net als geurende trosrozen.

Eetbare pergola

Ook is het leuk om groente- of fruitplanten tegen je pergola te laten groeien. Ideaal ook voor kleine tuinen, dan combineer je meerdere functies in één. Japanse wijnbes, kiwibes, tayberry, stokbonen en peultjes zijn heel geschikt. Ook de druif ziet er mooi uit door al het groen en in de nazomer met de hangende druiven.

kiwibes klimplant

Deze planten zijn niet geschikt voor een pergola

Sterkgroeiende klimrozen kun je het beste niet tegen een pergola zetten. Ze groeien snel, en meterslange scheuten nemen daardoor de hele pergola over. Daarnaast is boomwurger, ofwel Celastrus, is niet aan te raden voor je tuinpergola – de Nederlandse naam zegt het eigenlijk al. Ook hop heeft een te onstuimige groei.

Je pergolaplanten snoeien

Elk jaar weer moet je na de winter je pergolaplanten snoeien. Als je dat één keer laat gaan, is er al geen doorkomen meer aan. Als richtlijn kun je aanhouden dat je alles wat er bovenuit steekt, weg moet snoeien. Anders hoopt het zich maar op en krijg je de bloei steeds hoger. Dan zie je de bloemen niet meer goed.

Bij het snoeien moet je tegelijkertijd ook niet te roekeloos aan de slag gaan. Kijk per plant of je niet te veel knoppen wegsnoeit. Sterker woekerende planten snoei je wat verder terug, zodat andere planten kans houden.Tip: laat af en toe een paar takken door je pergola naar beneden groeien. Dat ziet er mooi uit als je onder je pergola door kijkt.

klimplanten pergola

Sommige planten zul je gedurende de zomer vaker moeten snoeien. Denk dan aan de bekende zomersnoei van blauwe regen en druif.

Wat zijn jouw favoriete planten voor een pergola?

 

6 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*