pergola

Zo bouw je een pergola op

Een pergola is een mooie manier om klimplanten in je tuin te verwerken. Hoe zorg je dat je een mooie volle pergola krijgt? Door een combinatie te maken van basisplanten en opvullende planten. We helpen je in dit artikel op weg.

Stap 1. Basisplanten

Allereerst kies je de basis voor je pergola. Dit zijn planten met veel groen, die de pergola mooi kunnen bedekken. Ideaal zijn planten die snel en mooi dicht groeien. Wij hebben als basisplanten op de pergola rozen, blauwe regen, druiven en campsis radicans (trompetbloem). Deze combinatie zorgt er wel voor dat we in de groeimaanden veel moeten snoeien: je wil niet dat je roos ten onder gaat aan het groeigeweld van de blauwe regen. Blauwe regen heeft veel ruimte nodig en groeit snel. Daardoor is de plant niet geschikt voor kleine pergola’s.

pergola campsis radicans

Stap 2. Opvullende planten

Nu je de basis hebt geplant, is het tijd voor planten die als opvulling kunnen dienen. Wij hebben bijvoorbeeld klimrozen, clematis en passiebloem aan de pergola. Ook komt daar elk jaar nog wel een eenjarige winde bij. Kamperfoelie is trouwens een plant die het goed doet als basisplant én als opvulling.

Je kunt er eventueel voor kiezen om de kleuren van je planten op elkaar af te stemmen.

Verschillende bloeitijden

Als je lang wil genieten van je pergola, kun je het beste planten kiezen die op verschillende momenten bloeien. Dan heb je bloemen vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst. Bij ons ligt de nadruk toch wel op de zomer en nazomer: blauwe regen bloeit altijd vrij vroeg, campsis radicans pas in augustus.

pergola blauwe regen

Geurende planten

Onze pergola staat boven een tuinpad: je loopt er onderdoor. Dan is het extra leuk als er planten staan met een sterke geur. Dan ruik je dat telkens als je er onderdoor loopt. Dat maakt je pergola dan extra aantrekkelijk (ook voor insecten). Wij vinden kamperfoelie een aanrader, net als geurende trosrozen.

Eetbare pergola

Ook is het leuk om groente- of fruitplanten tegen je pergola te laten groeien. Ideaal ook voor kleine tuinen, dan combineer je meerdere functies in één. Japanse wijnbes, kiwibes, tayberry, stokbonen en peultjes zijn heel geschikt. Ook de druif ziet er mooi uit door al het groen en in de nazomer met de hangende druiven.

kiwibes klimplant

Deze planten zijn niet geschikt voor een pergola

Sterkgroeiende klimrozen kun je het beste niet tegen een pergola zetten. Ze groeien snel, en meterslange scheuten nemen daardoor de hele pergola over. Daarnaast is boomwurger, ofwel Celastrus, is niet aan te raden voor je tuinpergola – de Nederlandse naam zegt het eigenlijk al. Ook hop heeft een te onstuimige groei.

Je pergolaplanten snoeien

Elk jaar weer moet je na de winter je pergolaplanten snoeien. Als je dat één keer laat gaan, is er al geen doorkomen meer aan. Als richtlijn kun je aanhouden dat je alles wat er bovenuit steekt, weg moet snoeien. Anders hoopt het zich maar op en krijg je de bloei steeds hoger. Dan zie je de bloemen niet meer goed.

Bij het snoeien moet je tegelijkertijd ook niet te roekeloos aan de slag gaan. Kijk per plant of je niet te veel knoppen wegsnoeit. Sterker woekerende planten snoei je wat verder terug, zodat andere planten kans houden.Tip: laat af en toe een paar takken door je pergola naar beneden groeien. Dat ziet er mooi uit als je onder je pergola door kijkt.

klimplanten pergola

Sommige planten zul je gedurende de zomer vaker moeten snoeien. Denk dan aan de bekende zomersnoei van blauwe regen en druif.

Wat zijn jouw favoriete planten voor een pergola?

 

6 Comments

  1. Beste Linda,
    Wij willen ook graag ons terras, dat aansluit aan onze woonkamer laten begroeien als pergola, ook omdat dit terras op het zuiden ligt en de temperatuur binnen minder zal oplopen en we meer buiten kunnen eten in de schaduw.
    In de winter willen we geen of minimale begroeing omdat we dan volop licht en zon binnen willen krijgen.
    Daarom dachten we aan druiven, maar misschien zijn er nog andere mogelijkheden.
    Hartelijke groeten,
    Marie Renders, Clabecq

    • Hoi Marie, dit zijn planten die allemaal bladverliezend zijn: een niet te wilde klimroos, kamperfoelie, campsis radicans en kiwibes. Dan heb je in de winter nog voldoende licht. Het beste is dan om de planten niet te dicht te laten groeien. Dus snoei ook in de zomer! Groeten, Albert Jan en Linda

  2. Goedendag mooie site met goede tips en lees voer,zelf nu bezig met een pergola van 4 meter bij 2.60 met op 2 hoeken van de 4 meter een blauwe regen , achter de pergola staat een gaas schutting met 3 clematis Armani die nu een groeispurt heeft en de pergola heeft gevonden( staat net een jaar).
    2 vragen is 2 keer een blauwe regen te veel en wat kan ik er nog tussendoor laten groeien wat echt een lange zomer bloeier is wat bij de blauwe regen past.

    • Hoi Martin, dank voor je complimenten!Twee blauwe regens aan de pergola is echt te veel. Als je niet goed snoeit, neemt deze klimmer de hele pergola over. Je kunt je pergola beter opbouwen met verschillende klimplanten, die vanaf het voorjaar bloeien tot in augustus. Hierbij passen een doorbloeiende klimroos, campsis radicans en kamperfoelie. De blauwe regen dus wel flink snoeien, zodat de rest er niet onder verdwijnt! Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  3. Leuk item met leuke combi opties! Vergeet ook niet een witte toscaanse jasmijn.. ook schitterend gecombineerd met een passieflora.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*