slecht gazon uitgestoken

Zo herstel je slechte en kale plekken in je gazon

Heb je slechte plekken in je gazon? Plekken met wild gras, veel onkruid of juist kale plekken? Maart en april zijn de perfecte maanden om dit te herstellen. We geven je een simpel stappenplan voor een ‘grastransplantatie’.

Stap 1: slechte stuk gazon eruit

Steek rondom het slechte stuk, zo ver als nodig is. Vervolgens plag je de graszode af met een scherpe schop of steekschop. Doe dit niet te dik, maar zo’n 3 centimeter. Je moet wel de wortels meenemen. De slechte stukken kunnen op de composthoop.

Stap 2: graskanten afsteken

Steek de graskanten van je gazon af, net zoals je zou doen om je gazon strak te maken. Maak de stroken ongeveer 15 centimeter breed. Uiteraard kun je dit ook doen op andere plekken waar je gras ‘over’ hebt.

Stap 3: verse potgrond in het uitgestoken deel

Doe verse potgrond in het slechte stuk. Op die manier slaan de graszoden sneller aan en zakt het geheel niet in.

Stap 4: gras verplaatsen

Leg de goede graszoden in de kale plek. Als je genoeg hebt, kun je de stroken aansluitend naast elkaar leggen. Heb je niet genoeg? Dan kun je smalle stukken grond open laten. Zorg wel dat het grootste deel van de kale plek wordt bedekt met de grasstroken.

gazon herstellen

Stap 5: inzaaien

Als je niet voldoende grasstroken hebt, is het tijd om de overgebleven kale plekken in te zaaien met graszaad. Door niet het hele stuk in te zaaien, is de kans groter dat deze plek dezelfde grassoort krijgt als de rest van je gazon. Met graszaad wordt het anders, maar nu vermengt het goed met het gras dat je al geplaatst hebt: de originele soort krijgt de overhand. Hierdoor krijg je ook weinig kleur- en structuurverschil. Datzelfde geldt als je grasplaggen op rol koopt. Dan krijg je verschillende soorten gras in je gazon.

gazon transplantatie

Stap 6: aandrukken

Gebruik de achterkant van je schop om de grasstroken goed aan te slaan. Heb je een grasmaaier, rijd dan over het stuk heen, zodat de zoden goed aangedrukt worden.

Omdat je dit aan het begin van het groeiseizoen doet, wanneer het nog niet te warm en zonnig is, is dit deel van je gazon heel snel hersteld. Het heeft wel een extra aandacht nodig: bemest je hele gazon en zet vervolgens de sproeier op het specifieke stuk gazon dat je net hersteld hebt.

Natuurlijk zijn er meer manieren om je gazon te herstellen, maar dit is hoe ik het doe, op een goedkope manier. En het werkt altijd erg goed!

Is je gazon verdroogd? Dan kun je deze stappen doorlopen om je gazon te herstellen.

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*