gereedschap onderhouden schop

Zo kun je je tuingereedschap goed onderhouden

Als je je tuingereedschap goed onderhoudt, heb je er langer plezier van! Het is heel belangrijk om je gereedschap scherp te houden. Vooral bij schoppen en schoffels is dat van belang. Scherp gereedschap glijdt gemakkelijker door de grond heen, wat het werk een stuk lichter maakt.

Overigens is dit ook belangrijk bij snoeischaren, want een scherpe snoeischaar knipt gavere wonden. Rafelige wonden werken ziektes in de hand.

Let op: sommige mensen zijn tegen spitten, omdat je alle wormen en pieren doormidden snijdt. Zij gebruiken dan gereedschap met brede tanden, een soort combinatie van een greep en een schop, die helaas niet zo goed werkt als een schop. We staan hier niet negatief tegenover, maar wij zijn nu eenmaal een andere manier gewend.

Stap 1: Schoonmaken

Na het spitten maak je je tuingereedschap schoon met een droge borstel. Je veegt de grond van je schop of schoffel af.

Stap 2: Vastzetten

Zet je schop of schoffel stevig vast, bijvoorbeeld door hem vast te klemmen in de bankschroef.

blad vijlen schop - tuingereedschap onderhouden

Stap 3: Vijl

Neem een vijl die niet te grof is, maar ook zeker niet te fijn. Vijl het blad vanaf het snijvlak naar de steel toe, en houd hierbij goed schuin aan. Voel met je vingers voorzichtig op het snijvlak of je schop of schoffel glad is: voelt het ruw aan, dan is het scherp. Waar het snijvlak glad aanvoelt, is het nog bot en moet je nog verder vijlen.

Als je snijvlak scherp is, draai je de schop om. Daar is een randje overgebleven, veroorzaakt door het vijlen aan de voorkant – de braam. De braam haal je eraf door er heel licht met de vijl overheen te gaan. Dit kun je uit de losse hand doen.

Stap 4: Lijnolie

Als je de schop niet meteen hoeft te gebruiken, kun je het blad en de steel invetten met lijnolie (dit is een natuurproduct, en dus beter voor het milieu dan chemische middelen). Dit voorkomt dat het blad gaat roesten en de steel gaat uitdrogen (en daardoor ruimte krijgt en los gaat zitten). Heb je je tuingereedschap morgen nodig, vet het dan niet in. Door de olie blijft de grond dan aan je schop plakken.

blad invetten schop - onderhoud tuingereedschap

Dit groot onderhoud doe ik zo’n drie keer per jaar, maar daarbij is het belangrijk dat je je gereedschap na elk gebruik schoonborstelt. Ik bewaar mijn borstel op dezelfde plek als het gereedschap, zodat ik het gemakkelijk even kan schoonmaken. Bewaar je gereedschap onder een afdak, zodat het niet nat wordt door de regen.

One Comment

  1. Het is inderdaad belangrijk om je tuingereedschap regelmatig schoon te maken. Zo gaat het niet roesten of kapot. Mijn tuinslang en haspel maak ik ook regelmatig schoon, omdat hier veel zand in kan gaan zitten. In de wintermaanden bewaar ik mijn gereedschap ook op een droge plek.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*