albert jan met kruiwagen opzetbak

Zo maak je een opzetbak voor je kruiwagen

Een kruiwagen is voor mij een onmisbaar hulpmiddel in de tuin. Om er nog meer in te kunnen vervoeren, heb ik zo’n 25 jaar geleden een opzetbak gemaakt. In dit artikel leg ik uit hoe ik dat heb gedaan.

We hebben geen instructies inclusief afmetingen voor je. Hoe groot je hem maakt, is afhankelijk van je eigen kruiwagen. Ik heb voor deze bak pallethout gebruikt.

Stap 1: latten in de hoeken van je kruiwagen

Leg in de hoeken van je kruiwagen latten die een eindje boven de bak uitsteken. Zorg dat de latten de bodem niet raken, bijvoorbeeld door ze even vast te klemmen. Een goede richtlijn is dat ze maximaal 20 centimeter de kruiwagen ingaan. Anders is het straks erg lastig met uitkiepen.

Stap 2: plank op de lange zijde

Leg vervolgens een plank op de rand van de lange zijde van de kruiwagen. Plaats hem niet horizontaal, maar zo dat hij als het ware de bak van de kruiwagen verlengt. Schroef deze plank tegen de twee latten aan de voor- en achterzijde.

Herhaal deze stap voor andere lange zijde.

kruiwagen opzetbak

Stap 3: plank op de korte zijde

Leg op dezelfde manier een plank op de rand van de korte zijde van de kruiwagen. Ook deze schroef je vast.

Herhaal deze stap voor de andere korte zijde.

Stap 4: de bak verhogen

Afhankelijk van hoe hoog je de bak wil hebben, kun je nog een ‘verdieping’ van planken maken. Wellicht zelfs een derde, al heb je met twee planken hoog ook al een flink grotere bak.

Zo’n kruiwagenbak is handig voor licht materiaal dat je in grote hoeveelheden vervoert, zoals gras en blad. Te zwaar materiaal kun je zelf niet meer tillen. Het kan je werk een stuk gemakkelijker en sneller maken, aangezien je minder vaak heen en weer hoeft te lopen.

Bewaar de opzetbak wel op een droge plek, anders rot hij gemakkelijk weg.

3 Comments

  1. Briljant idee Albert Jan !! Vooral met vervoeren van blad in de herfst bv .
    Ik ga mijn man even aan het werk zetten haha

  2. Ik was op zoek naar een verhoging voor mijn kruiwagen en dit voor het vervoeren van grasmaaisel en bladeren naar het groenparkje in onze wijk. Aan deze bakverhoging begin ik zondagmorgen ! Bedankt voor de tip ! Groeten uit Rumst (Belgie).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*