Als je gazon minder dan vier uur per dag zon krijgt, kun je zeggen dat het in de schaduw ligt. Die vier uur zijn in het voorjaar en de zomer minimaal nodig om het gazon mooi en vitaal te houden. In de schaduw zijn de graszoden dunner, krijgt mos meer kans en kwijnt je gras weg.
Diepe schaduw
Ook kunnen delen van je gazon op schaduwplekken liggen. Bijvoorbeeld onder een grote boom of naast een hoge heg of muur. Komt er helemaal geen zon, dan noem je die plek ‘diepe schaduw’.
Zaadmengsels voor schaduwrijk gazon
Je kunt al bij het inzaaien rekening houden met deze schaduwplekken. Dat doe je door speciale zaadmengsels voor schaduwrijke plekken te gebruiken. Deze grassen zijn beter bestand tegen schaduw, de grasmat zal beter en dichter groeien.
Maaien
Het is verstandig om de maaihoogte van je grasmaaier hoger af te stellen op schaduwplekken. Laat je het gras in de schaduw iets langer, dan kan een sprietje door het grotere oppervlakte meer licht opnemen.
Verticuteren
Schaduwrijke plekken blijven langer nat en vochtig: de ideale omstandigheden voor mos. Meer mos betekent dat je vaker moet verticuteren in het voorjaar (en als het nodig is ook in september).
Kalk
Mos gedijt niet goed op kalkrijke plekken. Strooi dus een keer vaker kalk op schaduwplekken in je gazon, dan op andere plekken. Kalk strooi je in de winter bij vorstvrij weer.
Bemesten
Schaduwrijke plekken in je gazon moet je geen extra mest geven. Neem de stukken gewoon mee met de normale delen van je gazon.
Ook kun je overwegen om bomen iets op te snoeien of uit te dunnen. Een beetje snoeien op de juiste plek kan al een groot effect hebben op de lichtinval. Omdat een boom in de loop der jaren groeit, krijgt het gras steeds minder zon. Als het echt niet meer gaat op die plek, kun je overwegen om daar een border aan te leggen voor schaduwrijke planten, of een terras te maken.
Heb je hier nog vragen over? Stel ze bij de reacties!
paddenstoeltjes en wormpoep in het gazon