hanging basket

Zo voorkom je dat je hanging baskets en hangplanten uitdrogen

Met warm (zomer)weer drogen je hangplanten en hanging baskets snel uit. Wat doe je daaraan? In dit artikel lees je onze tips.

Gaatjes aan de zijkant van het folie

Veel hanging baskets hebben onderaan in de folie een gaatje. Maar dat is eigenlijk helemaal niet handig. Maak zulke gaatjes liever aan de zijkant. Dan kan er altijd een klein laagje water onderin de basket blijven staan, zodat de plant bij droogte toch nog een beetje water heeft. Een echt overschot aan water, bijvoorbeeld door regen, kan dan wel weg door de gaatjes aan de zijkant.

Bakje onderin de hanging basket

Is dit niet voldoende? Zet dan bij het inplanten van je hanging basket een ietwat dieper schoteltje of bakje onderin de pot. Bij het water geven wordt ook het schoteltje of bakje gevuld, zodat er iets meer water blijft staan.

hanging basket bakje tegen uitdrogen

Elke dag water geven?

Vergis je niet: ook met deze maatregelen moet je bij warm zomers weer (25+ graden) een hangplant of hanging basket elke dag water geven. Is het koeler weer, maar hangt de plant onder een afdak, geef dan om de dag water. Hangt de plant niet onder een afdak kun je nog iets minder water geven. Toch zal er niet veel regenwater in de pot komen, als hij vol staat met planten. Dan moet je regelmatig bijgieten, minimaal twee keer per week. Giet nooit te veel water in één keer, maar zorg dat je de planten regelmatig water geeft.

3 Comments

 1. Hallo
  Net als potje ingraven, kun je ook in midden van de hanging basket potje ingraven om te wateren. Zeker als de grond toch erg droog is geworden, kan het water er toch goed diep inkomen. Zelf plant ik mn baskets altijd zo vol, dat een potje me te groot is. Daarvoor heb ik een dunne pvc pijp, even lang als de diepte van de basket, rondom gaatjes ingeboord. Hier geef ik water in. Gaat ooj perfect. Mooie nazomer gewenst

 2. Lastig hoor hanging baskets , mij lukt het mar zelden om ze mooi te houden !!
  Het enige wat bij mij werkt is de basket dagelijks afhalen en met de bodem in een bak water zetten .
  Als de kluit verzadigd lijkt laat ik em uit druppen (hgij hangt nl boven de tuinbank haha ) en
  hang ik em weer terug op zijn plek . Ze zijn ideaal voor aardbeien trouwens want de slakken
  kunnen er niet bij ( en mijn kinderen ook niet , gemeen he ??)

  • Mooie aanvulling, Heleen. Dank je wel! Goeie tip ook, van de aardbeien. Hopelijk krijgen je kinderen af en toe wel een paar? 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*