keizerskroon steun

Zo voorkom je dat je planten omvallen (opbind- en steunmateriaal)

Lange en slappe planten komen beter tot hun recht als je ze een handje helpt. Door opbind- en steunmateriaal te gebruiken, is de kans kleiner dat ze omvallen.

Planten die ik ondersteun zijn bijvoorbeeld kattenkruid, sedum, monarda, keizerskroon, zomerasters, riddersporen en phlox. Staan ze samen in een border, dan zouden ze elkaar nog kunnen steunen. Maar in smalle perkjes hebben ze je hulp nodig.

Wanneer moet je planten ondersteunen?

Voordat de planten volledig opgeschoten (gegroeid) zijn, moet je ze al ondersteund hebben. Anders beschadig je de plant heel snel. Als de plant nog niet volgroeid is, is het makkelijker om hem op te binden of te ondersteunen. Ook kunnen de planten en het materiaal dan één geheel worden. Zo zie je de hulpmiddelen niet meer als de planten eenmaal volgroeid zijn. Bovendien ben je meestal te laat als de planten eenmaal zijn omgevallen.

Gaas

Gaas kun je rondom een plant zetten, zodat je de plant verticaal ondersteunt. Of je zet een stuk gaas horizontaal op een paar stokjes, zodat de plant erdoorheen omhoog groeit. Dit doe ik bijvoorbeeld bij hortensia annabelle, met grof gaas*. In het begin zie je het gaas goed zitten, maar in de loop van de zomer wordt het gaas helemaal gecamoufleerd door de plant.

planten steunen gaas

Rijshout

Rijshout zijn vaak dunnen twijgjes die je tussen de planten in zet. Hiervoor kun je snoei-‘afval’ gebruiken, bijvoorbeeld twijgjes van een hazelaar. Het is ideaal als de twijgen nog wat zijtakken hebben, zodat ze betere steun kunnen geven.

Kunststof plantenringen

Plantenringen* houden groepjes of pollen smalle planten als het ware bijeen. Je zet op drie of vier plekken stokken in de grond en klikt daar ringen aan vast.

Bij het gebruik van stokken

Gebruik je (bamboe)stokken* om je planten te steunen, kijk dan goed uit voor je ogen. Als je in de border aan het werk bent en je bukt, krijg je snel een stok in je gezicht of je oog. Met name bamboestokken zijn erg scherp. Je kunt bij tuincentra als alternatief een pin kopen met een zwarte kunststof knop aan de bovenkant. Dan is de kans op ongelukken kleiner.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*