oranje keizerskroon

Zo weer je mollen uit je tuin: 3 tips

Heb je mollen die je tuin verruïneren? Dan ben je niet blij! We schreven al eens over wat je kunt doen om je gazon weer mooi te krijgen, maar hoe voorkom je eigenlijk mollen in je tuin? We hebben drie tips voor je.

Zo vanaf half juni, begin juli worden mollen actief en kan het druk worden in je tuin. Dit heeft ook deels te maken met het vocht in je tuin. Woon je in een droge omgeving en sproei jij veel? Dan komen de regenwormen omhoog, en krijg je waarschijnlijk behoorlijk last van mollen. Als je al mollen in je tuin hebt, kun je natuurlijk klemmen zetten om ze kwijt te raken. Maar je wil ook voorkomen dat ze in je tuin komen!

1. Gaas

Het is verstandig om rondom je hele erfgrens gaas in te graven. Kies hiervoor natuurlijk fijnmazig gaas. Graaf het ongeveer 60 tot 80 centimeter diep in de grond. Aan de onderkant buig je het gaas om naar buiten toe. Op die manier kunnen mollen er moeilijker onderdoor graven.

gaas erfDit gaas scheelt wel wat mollen, maar houdt ze niet allemaal tegen. Mollen kunnen heel diep graven. Al denken we dat je hiermee wel de meeste mollen weert!

2. Keizerskroon planten

Keizerskroon (op de eerste foto) is een echte voorjaarsbloem. Ze bloeien in februari/maart en het bijzondere is dat ze een nogal indringende geur verspreiden. Zowel de bloemen als de bloembollen onder de grond. Het is niet zo dat je het al van verre ruikt, dus wees gerust! Maar mollen schijnen daar dus helemaal niet van te houden.

molshoop

3. Apparaat

Er bestaan apparaatjes die een geluid of trilling in de grond brengen. Dit zou voor een mol betekenen dat hij het territorium van een ander gravend dier betreedt. Of dit werkt, kunnen we je helaas niet vertellen. Wij hebben er zelf geen ervaring mee.

Hoe houd jij mollen uit je tuin?

4 Comments

  1. Helaas wij hebben ook last van mollen, goede tip van die keizerskroon.
    Al van alles geprobeerd, maar meerdere mollenklemmen werkt toch het beste, wel één bij de hoofdingang van het mollenstelsel neerzetten, hier komen ze vaker langs en is de pakkans groter! En voor die slimme mol die toch weer onder de klem graaft die gun ik zijn plezier. Niet teveel aan ergeren.

    • Hoi Frieda, wat leuk om jouw reactie te lezen! Inderdaad: als je mollen in je tuin hebt, dan werken mollenklemmen toch wel heel goed 🙂 Groetjes van Albert Jan & Linda

  2. Mollen zijn toch nuttige beestjes… Aan de andere kant van de heg…
    Ik kweek mijn eigen knoflook. Expres veel te veel. Wat over is plant ik uit langs de perseelgrens. Net als de keizerskronen vinden mollen dit stinken en mijden je tuin. De knofkook bollen gewoon in de grond laten zitten :gedraagt zich als vaste plant met elk jaar meer bollen… (of eventueel opgraven en de tenen weer uitplanten) om de 50 cm een knoflookplant werkt goed. Succes! Gr Herma

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*