Rode biet is een veelzijdige groente die wij graag in onze moestuin kweken. Het is een makkelijke groente, want hij heeft weinig last van ziekte, luis of vreterij. Vorig jaar hadden we wel een beetje last van muizenvraat, maar de muizen hebben onze bietjes dit seizoen nog niet gevonden.
Rode bieten kun je oogsten tot de nachtvorst – ze groeien nog tot ongeveer november (zolang het nog een beetje warm is). Om alles uit je bed met bieten te halen, hebben wij een paar tips voor je.
1. Uitdunnen tijdens het oogsten
Als het goed is, heb je je bietjes netjes in rijen gezaaid. Je zaait ze dun, dus niet te dicht op elkaar. Toch staan ze tijdens het groeien meestal nog te dicht op elkaar. Daarom kun je ze tijdens het oogsten het beste een beetje uitdunnen. Dat doe je door de bieten er niet netjes rij voor rij uit te halen (zoals wortelen), maar door stelselmatig de dikste bieten uit de grond te halen. Op die manier hebben de kleinere bietjes nog even de ruimte om verder te groeien, en hoef jij niet alles in één keer te oogsten. Wees met oogsten wel voorzichtig, zodat je de kleinere bieten niet meetrekt.
2. Snijd het loof niet weg
Heb je je bieten eenmaal geoogst en onder de kraan afgespoeld, dan is het belangrijk dat je het loof niet wegsnijdt. Wil je het loof erafhalen, dan doe je dat met de hand met een draaiende beweging. Je draait als het ware het groen eraf, alsof je een vaatdoekje uitwringt.
Snijd je het loof met een mes af, dan bloedt de biet leeg – het vocht loopt eruit. Je verliest dan waardevolle voedingsstoffen én de bieten worden droog, kleur- en smaakloos.
En het loof? Dat is bij ons altijd voor de kippen. Al kun je jong bietenloof prima in een salade gebruiken!
3. Kook de bieten meteen
Bieten moet je zo snel mogelijk koken na het oogsten. Anders drogen ze uit. Het liefst laat je ze dus niet te lang liggen. Zijn je plannen plotseling veranderd en moet je de bieten wat langer bewaren? Leg ze dan nog even terug in de grond.
Super goed artikel bedankt, wij hebben tegenwoordig ook onze eigen groentetuin en we zijn er praktisch verslaafd aan geraakt.
Hoi Sindy, dank je wel voor je berichtje. Leuk om te horen! Gelukkig is het een gezonde verslaving 🙂
Kun je de bietjes niet in de grond laten zitten en het loof eraf draaien, pas oogsten wanneer je ze wilt eten
Hoi Adriaan, dat zou inderdaad kunnen. Bij ons gaan de muizen er dan met de buit vandoor, dus voor ons is het geen optie! Groeten, Albert Jan en Linda