Het is weer zo ver: lekkere verse wortelen uit eigen tuin! We geven je in dit artikel drie tips om het oogsten optimaal te laten verlopen.
Allereerst: je hebt je wortelen natuurlijk netjes in rijen gezaaid, met af en toe ui ertussendoor.
1. Oogst wortel altijd in de avond
Als je wortelen oogst, ruikt de wortelvlieg dat al van een grote afstand. Niet zo gek, want zelf ruik je het ook als je worteltjes uit de grond haalt. Het probleem met de wortelvlieg is echter dat ze op de geur afkomen, en de eitjes bij de wortels in de grond legt. Komen deze eitjes uit, dan boren de larven zich in de wortel – en dat wil je niet, want dan is je oogst verpest.
Gelukkig zijn wortelvliegen ’s avonds (laat) niet actief. Wat je dus doet, is je wortelen ’s avonds oogsten. Dit betekent ook dat je beter niet ’s middags je wortelen kunt oogsten voor diezelfde avond, maar dat je ’s avonds wortelen uit de grond haalt voor de volgende dag.
2. Voor de voet weg oogsten
Wortelen oogst je altijd ‘voor de voet weg’, zoals dat vroeger altijd genoemd werd. Je haalt niet her en der een wortel uit de grond, maar gaat netjes het bed af, en haalt alles uit een bepaald stuk uit de grond. Je laat dus niet de dunne wortelen staan om aan te laten groeien (zoals je bij bieten bijvoorbeeld wel doet).
Door wortelen te oogsten, beroer je de grond. Doe je dat op meerdere plekken, dan heeft de wortelvlieg meer kans om eitjes af te zetten, dan wanneer je de grond zoveel mogelijk met rust laat. Laat je af en toe een wortel staan, dan zal deze sneller aangetast worden, en het dus niet meer zo goed doen.
3. Laat het loof aan de wortel zitten
Wil je je wortelen langer vers houden, dan moet je het loof eraan laten zitten. Natuurlijk kun je het loof wel iets inkorten. Maar zeker als je voor een dag (of twee) later je wortelen uit de grond haalt, kun je het groen er maar beter niet afhalen. Ga je de wortelen eenmaal koken of rauw eten, dan kun je het loof er prima afsnijden.
Succes met oogsten & eet smakelijk!