paprika

7 keer: onze favoriete groenten uit de moestuin

Mijn interesse voor de tuin werd gewekt door Albert Jan, die elke lente en zomer zoveel lekker eten uit de groentetuin wist te toveren. Nog steeds vind ik het heel bijzonder dat je een zaadje in de grond kunt stoppen, en daar na water, voeding, zon en liefde de heerlijkste groenten van kunt oogsten. Tijd om onze favorieten eens op een rijtje te zetten!

1. Tomaten

Tomaten zijn misschien wel mijn allerfavorietste groenten. Bijna elke dag eet ik tomaten, en ik vind het maar wát jammer als het seizoen voorbij is en ik weer tomaten in de winkel ‘moet’ kopen. Ik houd heel erg van cherrytomaten, maar uit eigen tuin zijn eigenlijk alle tomaten lekker: omdat ze rijp kunnen worden. Bijzonder vind ik de Black Russian en citroentomaat. Albert Jan weet altijd weer te verrassen met bijzondere soorten tomaten! Wij zijn zo’n fan van tomaten, dat we er een heel e-book over schreven. 😉

tomaten moneymaker

Albert Jan vindt tomaten natuurlijk ook lekker, maar het leukste van tomaten vindt hij toch wel de interessante verzorging. Hij houdt ervan om in de kas te werken, en tomaten uit de kas zijn vaak een succes. Daarnaast is een tomatenplant best een lastige: ze hebben de juiste verzorging nodig. De hoeveelheid water en voeding komt best precies, en dan moet je ook nog rekening houden met dieven, luchten en eventueel het afschermen van de zon. Dat alles moet in balans zijn om rijpe tomaten te krijgen, die niet zullen barsten.

2. Komkommer

Komkommer is dan weer heel gemakkelijk in de verzorging! Vooral minikomkommers zijn hier favoriet als snack. Ze zijn lekker makkelijk mee te nemen naar je werk. Zelf vind ik het een grappige plant: hij slingert door de hele kas en blijft maar groeien. Als je er een paar komkommertjes afhaalt, zie je bij wijze van spreken de volgende alweer groter worden. Vorig jaar hebben we ook komkommers ingemaakt, en er een soort van augurken van gemaakt. Aanrader!

peultje

3. Peultjes

O, wat word ik blij als Albert Jan weer peultjes in de tuin heeft! Ze groeien zo leuk tegen het rek op en bloeien ook nog eens mooi. Een groot voordeel is dat je ze al in maart in de volle grond kunt poten, het is dus echt een vroege groente. En wat ik er persoonlijk het leukste aan vind: het oogsten is een echte zoektocht naar groene peultjes tussen groen blad. Zelf vind ik ze heerlijk om te roerbakken met knoflook, ui, tomaat en spek. Pasta erbij en klaar!

4. Stokbonen

Voor stokbonen geldt hetzelfde als voor peultjes: het oogsten is een ware zoektocht. Elke keer als je vanuit een andere hoek kijkt, of een blad opzij duwt, zie je weer meer boontjes hangen.

Albert Jan is elk jaar weer onder de indruk van de winding van de stokbonen, ze groeien zo mooi om de stok heen. Een groot voordeel van stokbonen ten opzichte van stambonen, is dat ze zo ver van de grond groeien. Dat betekent dat je heel schone boontjes kunt oogsten!

zoete aardappel

5. Zoete aardappel

Vorig jaar heeft Albert Jan voor het eerst zoete aardappel in zijn groentetuin gehad. Toen was het een experiment, maar dat was zo succesvol dat de zoete aardappel meteen een plekje in onze favorieten krijgt. Hij wil er dit jaar nog meer planten. Eigenlijk dacht hij vorig jaar dat het niets zou worden, tot hij een beetje in de grond ging graven. Zaten er opeens meerdere zoete aardappels aan de plant!

6. Paprika

Het is maar goed dat dit een gedeeld lijstje is van Albert Jan en mij samen, want anders had de paprika er vast niet in gestaan. En dat zou zonde zijn. Want hoewel ik helemaal niet van paprika houd, vind ik het wél een bijzondere plant! Het lijkt altijd maar een nietig plantje, maar het weet wel meerdere zware paprika’s te dragen. En dan zie je die vruchten ook nog eens verkleuren van groen, naar geel of rood.

groentetuin kropsla

7. Kropsla

Een fijne groente die je al lekker vroeg kunt oogsten is kropsla. Die kun je in de kas zaaien, waardoor je al begin maart verse groente uit eigen tuin hebt! En kropsla is altijd goed als basis voor een heerlijke salade.

Oude favorieten van Albert Jan zijn verschillende kolen. Helaas is het verbouwen van kolen niet zo leuk meer, door de kans op besmetting met knolvoet. Wil je de ziektes voor zijn, dan kun je ze het beste eind maart al in de volle grond planten. Bovendien kun je dan je kolen oogsten voordat de rupsen op gang komen. En dan heb je wel een bijzonder mooie groente!

Wat is jouw favoriete groente uit eigen tuin?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*