schuurtje muismeloen

9 mooie eetbare planten

In een kleine tuin moet je keuzes maken. Ga je dan voor een siertuin of een moestuin? Je kunt het ook combineren: er zijn prachtige planten die je ook kunt eten.

1. Muismeloen

Muismeloen of cucamelon is een weelderige hangplant (zie de foto bovenaan dit artikel!). De kleine vruchtjes, zo groot als een druif, smaken als ietwat zure komkommer. Wat ons betreft vooral lekker als afwisseling in een salade, iets minder om zo uit het vuistje te eten.

mexicaanse komkommer cucamelon muismeloen

2. Snijbiet

De bladgroente snijbiet heeft uitgesproken kleurige nerven, die niet alleen prachtig staan in de moestuin. Ook in de siertuin kun je er mooie kleurencombinaties mee maken. Denk aan de rode variant samen met de roodbloeiende persicaria (duizendknoop).

snijbiet

3. Bieslook

Als je een deel van bieslookplanten laat doorgroeien, komen er ronde, paarse bloemetjes in. Ze hebben dezelfde vorm als allium, want het is familie van uien en sieruien. Je kunt bieslook goed combineren met lage siergrassen.

4. Dille

In mijn siertuin heb ik al vaak dille staan. De plant staat graag tussen andere, wat hogere planten, want dille kan wel wat steun gebruiken. De mooie gele bloemschermen zijn niet moeilijk te combineren in je tuin.

dille schermbloem

5. Pastinaak

Over bloemschermen gesproken: als je pastinaak laat staan, groeit er in het voorjaar uit de bladrozet een bloemstengel omhoog met prachtige gele bloemschermen. Ze kunnen wel 1,5 tot 2 meter hoog worden, dus zet ze iets naar achteren in de border en geef ze wat steun. De bloemen combineren mooi met knalrode papavers of ridderspoor.

pastinaak ridderspoor

6. Daslook

Daslook is een bolgewas die in het voorjaar bloeit en als een tijdelijke bodembedekker geldt. Op den duur zullen vaste planten zijn plek overnemen. Ook deze plant is familie van de ui – vandaar de witte, ronde bloemen. Als je het blad kneust, zul je een uiengeur ruiken (met een zweem knoflook). Gebruik het blad om bijvoorbeeld pesto of daslookboter van te maken. Daslook groeit graag in de schaduw, onder heesters. Als de plant na een paar jaar goed op gang is gekomen, zaait het zichzelf rijkelijk uit.

daslook veld allium ursinum

7. Vijg

Een vijgenboom is een sierlijke boom (in sommige gevallen struik) met heel decoratief blad. Vijgen hebben wel ruimte en licht nodig als ze eenmaal aan het groeien zijn. Maar de vruchten zijn dat zeker waard!

8. Aardbeien

Zet wat aardbeienplanten in hangpotten in de buurt van je terras of balkon in de volle zon. In het voorjaar heb je mooie witte bloemetjes, gevolgd door heerlijke aardbeien. En een voordeel van hangpotten: de vruchten blijven schoon.

aardbeien hangpot

9. Rozemarijn

Rozemarijn is een aantrekkelijke plant in de kruidentuin, maar waarom zou je hem niet ook op een andere plek zetten? Kies wel een plek uit de wind en in de zon. In de winter moet je hem wel even afdekken als hij in de volle grond staat. De plant bloeit met blauwpaarse bloemetjes.

rozemarijn bloemen

Wat is jouw favoriete mooie eetbare plant?

4 Comments

  1. Ik had jaren achter elkaar bieslook, maar in herfst zijn ze opeens doodgegaan. Is dat normaal?

    Mijn favoriete kruiden zijn rozamarijn, oregano en peterselie.
    Dille en basilicum vanuit zaad kweken lukt mij jaren niet. Bij dille komt het soms uit, maar dan worden ze bijna meteen opgevreten door de slakken.

    • Hoi Joann, dat is inderdaad niet normaal. Normaal overleven ze de winter prima en kunnen ze jaren mee. In dit artikel vertellen we meer over het kweken van basilicum! Groeten, Albert Jan en Linda

  2. Ik houdt erg van zoete aardappel. Ik kom wel eens een doorgeschoten zoete aardappel tegen in mijn voorraad kast. Die zet ik dan in een bloempot en laat ik lekker groeien. Het jonge blad is heerlijk in een salade, de wat grotere zijn heerlijk gebakken met een uitje en tomaatje. Het is een weelderige kruiper waarvan het blad super gezond is. Dat geldt ook voor de amarant, oftewel de rode kattenstaart al kruipt die niet. Het zaad kan ook als een soort quinoa gegeten worden blijkt…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*