aflegger aardbei

Aardbeien: afleggers uitplanten

Heb jij aardbeien in je moestuin staan, dan is augustus het juiste moment om de afleggers uit te planten en te laten uitgroeien tot jonge planten. Wij leggen je uit hoe!

Wat zijn afleggers?

Afleggers zijn stengels die over de grond groeien, en waarvan op een bepaalde plek een rozetje zich met wortels vast zet in de grond. Dat herhaalt zich telkens. Dat punt waar ze de grond weer in groeien, is in feite een nieuw aardbeienplantje. Op die manier kun je je planten dus vermeerderen.

Is jouw aardbeienbed drie jaar oud (of ouder), dan is het tijd voor vervanging. Je planten zullen minder gaan bloeien en kleinere aardbeien dragen. Je zult zien dat de planten vooral uit blad gaan bestaan. Een mooi moment dus om je afleggers uit te planten en als plant voor volgend jaar te gebruiken!

aardbeien in hand

Voorbereiden en planten

Allereerst is het van belang dat je een bed voorbereidt met mest en kalk. Let op: dit moet een andere plek zijn dan waar je huidige aardbeienbed is, in verband met vruchtwisseling! Leg dan in augustus je afleggers af (door ze af te knippen), en plant ze in je nieuwe bedden. Let er daarbij op dat ze voldoende afstand van elkaar hebben en dat de planten in nette rijen staan. Belangrijk is dat de planten niet te diep staan: de wortels moeten in de grond, maar de hart van het plantje niet.

Plant je jonge afleggers bij gunstig weer: niet te warm, bij voorkeur bewolkt of regenachtig. Een vochtige grond is positief! Geef je planten dan ook meteen water.

In de winter blijft er natuurlijk niet zoveel van je nieuwe aardbeienplanten over, maar de wortel overleeft het wel. Plant je ze in augustus, dan heeft juist die wortel nog mooi de tijd om aan te groeien voor de winter. In het voorjaar zullen je planten uitlopen en dan heb je volgend jaar alweer een redelijke oogst.

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*