Basilicum mix

Basilicum zaaien in potten en volle grond: zo doe je dat

Basilicum zaaien wij graag zowel in potten als in de volle grond. Hoe dat zit, leggen we uit in dit artikel.

Basilicum zaaien in potten

In maart, april of mei kun je basilicum in potten zaaien. Zaai de zaadjes niet te dicht op elkaar. Na het zaaien dek je de zaden niet af met een laagje aarde, zoals je bij de meeste andere zaden gewend bent. Je drukt ze alleen een beetje aan.

Basilicum zaden aandrukken
Zaden aandrukken met een blokje hout.

Vervolgens is het belangrijk om basilicum regelmatig water te geven. In een pot heeft de plant snel last van droogte. Na een dag of tien komen de kiemplantjes boven, zoals je op de foto bovenaan dit artikel ziet. De eerste twee blaadjes zijn de kiemblaadjes – die zien er anders uit dan het blad dat daarna komt. Op de foto zie je rode en groene basilicum door elkaar heen.

Een groot voordeel van zaaien in pot is dat de slakken de jonge kiemplantjes niet snel opeten. Slakken zijn dol op basilicum, niet raar, want het is ook een lekker kruid.

basilicum jong

Basilicum zaaien in de de volle grond

In mei kun je basilicum het beste zaaien in de volle grond. Dan is de temperatuur gunstiger en hebben slakken genoeg afleiding van allerlei ander lekker groen. Het ene jaar heb je geluk en gaat het goed, maar er zijn ook jaren dat het me niet lukt om ze groot te krijgen. Daarom vind ik het handig om de plant ook in potten te kweken.

kruiden tafel

Top wegknippen

Groeit de plant langgerekt? Dan knip je simpelweg de kop eruit, en zal de plant wat breder worden. Al zul je dat vooral zien als je de basilicum binnen kweekt, daar groeien ze sneller dan in de volle grond.

Basilicum kun je tot de vorst oogsten. Het kruid is eenjarig, en zal de winter niet overleven. Maar voor die tijd zal de plant weer snel uitlopen als je delen van de plant afsnijdt.

Tomaat & basilicum

In de kas zaai ik basilicum tussen de tomaten, als natuurlijke afweer tegen schadelijke insecten. Qua smaak is tomaat en basilicum natuurlijk ook een heerlijke combinatie.

basilicum

Koop je toch liever een plant? We schreven al eens hoe je basilicum uit de supermarkt in leven houdt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*