koolrabi kolen

Belangrijk bij het oogsten van kolen (voorkom aaltjes!)

Aaltjes houden van verschillende koolsoorten. Je wil voorkomen dat ze in je moestuin terechtkomen, want dan eten ze de wortels van de kolen aan.

Alle kolen zijn gevoelig voor aaltjes en knolvoet: boerenkool, Chinese kool, rode kool, bloemkool, koolrabi, et cetera.

Hoe herken je aaltjes bij kolen?

Je kunt het herkennen omdat de aangetaste planten kleine bolletjes aan de wortels krijgen (eerst wit, later bruin en citroenvormig). Ook hebben ze veel kleine worteltjes. Jonge planten of zaailingen kunnen hierdoor afsterven. Aan grotere planten kun je ook duidelijk zien dat er iets mis is: aan de groei of aan de kleur van het blad.

boerenkool in groentetuin kolen

Aaltjes voorkomen

Om aaltjes te voorkomen, is het erg belangrijk om wisselteelt toe te passen bij kolen. Dat betekent dat je volgend jaar geen kolen op dezelfde plek laat groeien. Maar je kunt ook al iets doen na het oogsten van de kolen. Haal na de oogst de afgesneden stengel of stok met wortel en al uit de grond, dan maak je het de aaltjes moeilijker. Gooi de resten niet op je composthoop, want dan is de kans groot dat de aaltjes zich verspreiden. Kippen zijn er dol op, dus wij gooien ze altijd in het kippenhok.

Heb je erg veel last van aaltjes in de grond? Plant dan afrikaantjes, daardoor gaan ze dood.

2 Comments

  1. Momenteel experimenteer ik met lange rijen afrikaantjes te zetten, en daar tussen in komen koolplanten. In elk plantgat komt een kool + een afrikaantje bovendien. Het is nog te vroeg om definitief resultaat te geven, maar het lijkt wel dat alvast de koolwitjes weg blijven….

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*