chioggiabiet

Chioggiabiet: een speciale soort biet

Chioggiabietjes zijn heel bijzonder: als je ze doorsnijdt, zijn ze prachtig rood-wit gestreept. Aan de buitenkant zijn ze helderrood, als ze nog klein zijn, lijken ze wel wat op rode radijs.

Deze bieten komen uit Italië, en hebben een wat zoetere smaak dan normale rode bieten. Hoewel ze er dus ook wat anders uitzien (en het blad is wat groener en groter), verzorg je ze op dezelfde manier.

chioggiabiet

Chioggiabiet kweken

De beste plek om bieten te kweken is in de volle zon. Met goed veel bemesting groeien ze goed en krijgen ze een lekkere smaak.

chioggiabiet oogsten

Bietenzaad zaai je dun, op rijen. Dit doe je vanaf april, tot uiterlijk eind augustus. Nadat ze opkomen, moet je ze nog uitdunnen, zodat de planten die overblijven op ongeveer 10 centimeter afstand staan. De grootste planten laat je staan. Je kunt de plantjes er bij het uitdunnen beter niet uittrekken, maar ze met een schaar afknippen. Bietenzaad bestaat namelijk uit een cluster van meerdere zaadjes. Als je een plantje uit de grond trekt, kun je de platen die je wil laten staan ook meenemen.

Twee maanden na het zaaien kun je oogsten.

chioggiabietjes gesneden

Zo eet je chioggiabietjes

Chioggiabiet kun je gekookt eten, zoals rode bieten, maar ook rauw. In dunne plakjes door een salade zijn ze niet alleen lekker, maar ook mooi om te zien.

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*