kas najaar

De grond in je kas vervangen

Als de gewassen in je kas een aantal jaren op dezelfde grond hebben gestaan, is je grond uitgeput. De kans is groot dat er bepaalde ziektes in de grond zitten, dus het is slim om eens in de paar jaar de grond in je kas te vervangen. Eigenlijk hetzelfde wat je doet met een bloempot, maar dan in het groot.

Wisselteelt lukt niet

Ik heb veel tomaten in mijn kas staan. Normaal gesproken zou ik wisselteelt toepassen, maar dat kan niet in een kleine kas. Op een gegeven moment merk je dan dat planten eerder ziek zijn, je kleinere tomaten hebt en de planten minder opbrengen. Tijd om de grond te vervangen.

Overigens spit ik de grond wel een klein beetje uit, als ik nieuwe planten in de kas plant. De wortels hebben dan wel elk jaar schone grond. Maar een hele kas uitspitten: daar moet je best wat tijd voor uittrekken.

30 centimeter diep

Eens in de 4 of 5 jaar haal ik een laag van ongeveer 30 centimeter uit de kas. Dat vervang ik door goede schone tuinaarde, gemengd met wat compost en tuinturf. Dan is de grond goed waterhoudend en kan ik weer een paar jaar vooruit. Mocht je tuinaarde bij een boer kopen, let dan op dat het geen aardappelgrond is. Daar zitten hoogstwaarschijnlijk ziektes in.

kas zomer
De kas vol in bedrijf in de zomer

Kas uitspuiten

Belangrijk is wel om voor die tijd de kas uit te spuiten met een hogedrukspuit. De sporen van ziektes zitten namelijk ook tegen de ramen aan, dan blijft dat rondhangen in je kas. Het water laat je zakken in de grond, waarna je de grond wegspit. Deze grond is nog prima voor een border in je bloementuin. Ik zou afraden om deze grond nog in de groentetuin te gebruiken.

Voor de winter is ideaal

Er is geen beste tijd om dit te doen: het eind of het begin van het moestuinseizoen. Het voordeel van je grond in de herfst vervangen, is wel dat het in de winter lekker kan doorvriezen. Dat maakt de grond rul, wat prettig is als je volgend jaar planten wilt telen. Dan is de kas meteen teeltklaar in het voorjaar. En dat is best fijn, want in het voorjaar ben je al druk genoeg.

Tip: spit niet te veel grond weg rond het fundament van je kas. Zo voorkom je dat je kas verzakt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*