soorten tomaten

Deze tomaten heb ik dit jaar geplant

Ik heb altijd behoorlijk veel tomatenplanten. Ik vind het leuke planten om te verzorgen (uitdagend) en ze hebben veel meer smaak dan tomaten uit de winkel. Ook vind ik het leuk dat er zo ontzettend veel variatie is. Vandaag laat ik zien welke planten ik zelf in mijn kas heb staan.

Cherrytomaat en moneymaker

Allereerst heb ik twee ‘hoofdtomaten’: de moneymaker en cherrytomaat. Van beide heb ik vier planten (één rij).

moneymaker tomaten.
Moneymaker

De moneymaker is een normale trostomaat, eigenlijk de meest gangbare. Dit zijn zulke goede tomaten – de naam zegt het eigenlijk al: er komen altijd heel veel tomaten aan.
Ook cherrytomaten heb ik veel en vaak, want die vinden wij allemaal erg lekker zoet (en het zijn makkelijke tussendoortjes).

cherrytomaten
Cherrytomaten herken je aan de groeiwijze: altijd twee aan twee.

Citroentomaten

Verder heb ik een citroentomaat. Die zijn geel van kleur en hebben de vorm van een citroen: ietwat langwerpig met puntige uiteinden. Deze vind ik zelf heel grappig, maar ook erg lekker. Ze smaken een beetje friszurig, en zijn zeer geschikt voor in een salade. Ze zijn namelijk ‘droog’, ze bevatten weinig sap. En daarnaast steekt de kleur ook mooi af op een bord. Ze zijn ook erg lekker te combineren met citroenbasilicum.

citroentomaten
Citroentomaten

Ook heb ik vleestomaten (bistecca), die goed zijn voor soepen en pastasaus.

Black Russians zijn grote, donkere tomaten. Ze zijn donkerrood, gemengd met zwart en donkergroen. Toch zijn ze verrassend zoet, iets wat je niet verwacht als je ze ziet. Verkopers noemen dit een ‘gezondheidstomaat’. Deze zijn trouwens wel moeilijk te kweken, er komen maar weinig tomaten aan één plant. Ook moet je deze, in tegenstelling tot andere tomaten, niet te vaak dieven. Als je dat wel doet, komen er minder tomaten aan de plant.

black russian tomaat.
Black Russian

tomaat black russian

Mijn probeersel van dit jaar is de ananastomaat. Hier zouden grote gele tomaten aan moeten komen, die, als je ze doorsnijdt, lijken op een plakje ananas. Ze zijn zoet, sappig en geurig, en bevatten maar weinig pitjes.

ananastomaat
Ananastomaat

In het verleden heb ik ook weleens tijgertomaten gehad, dat zijn ‘normale’ tomaten met tijgerprint (gele streepjes). De print voegt weinig toe, maar het is natuurlijk wel heel grappig.

tijgertomaat
Tijgertomaat

>> We schreven een e-book over tomaten! Je koopt hem in onze webshop voor maar 4,99 <<

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*