Druiven bemesten

Druiven bemesten

Druiven hebben veel mest nodig voor een optimaal resultaat. En het is nu een goede tijd om te bemesten! Wanneer je dat doet, komt niet heel precies; al is begin maart wel een mooi tijdstip. Dan gaat het om druiven in de volle grond. Staat je druif in een kas, dan begint die iets eerder te groeien en moet je hem dus ook iets eerder bemesten. Een kasdruif bemest je het beste in februari (maar het kan nu ook prima).

Als ik eind december mijn kasdruiven heb gesnoeid, bemest ik ze een maand later met een speciale druivenmeststof inclusief kalk. Dat is een verpakking met de helft kalk en de helft meststof; de dosering die je moet gebruiken vind je op de verpakking.

druivenmest

Alternatief voor speciale druivenmeststof

Wil je liever niet speciale meststof gebruiken voor je druiven, dan kun je als alternatief veel compost en gedroogde koemest gebruiken. Daarbij moet je ook groenkalk gebruiken voor het beste resultaat. In dat geval moet je wel eerst de kalk in de grond werken (met water) en twee à drie weken later bemesten.

Ik maak een geul van tien centimeter diep om de druif heen (ongeveer tien centimeter van de stam af). Daar doe ik de mest in. De geul kun je opvullen met een beetje grond en er daarna water overheen gieten. Dat doe je zodat de mest sneller naar de wortels toe sijpelt en dus ook sneller werkt.

druiven water geven

Wanneer bemesten?

Als je zo’n speciale druivenmest gebruikt, bemest je je druiven in februari en in juli. Gebruik je koemest, dan bemest je je druiven in februari en aan het eind van het groeiseizoen. Dat lijkt misschien een beetje raar: hoezo bemest je hem als hij niet meer hoeft te groeien? Maar die mest kan de druif alvast gebruiken voor het voorjaar, op deze manier heeft de plant continu mest.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*