druif bladoksel

Druiven: scheuten uit bladoksels verwijderen (dieven)

Net zoals tomaten, moet je ook druiven ‘dieven’. Dat betekent dat je scheuten uit de bladoksels verwijdert.

Met de voorjaarssnoei heb je de druiven op een specifiek punt gesnoeid. In de ‘oksel’ van het blad dat aan het eind overblijft, komen nieuwe scheuten.

Met de hand afbreken

Deze scheuten halen voeding weg bij je trossen, dus het is belangrijk om ze weg te halen. Dat kun je het beste met de hand doen, je breekt ze gewoon af. Doe dit als ze nog maar een paar centimeter lang zijn, dan beschadig je niets.

druif bladoksel 2

Behalve dat deze scheuten voeding weghalen van je druiven, zorgt het ook voor een wirwar van scheuten en takken. Die verdrukken de trossen, waardoor de trossen geen zonlicht meer krijgen. En dat is nu net zo belangrijk!

Het hele groeiseizoen door

Na één keer de scheuten uit je plant halen ben je nog niet klaar. Dat moet je iedere keer weer opnieuw doen; ook op dezelfde plek groeien razendsnel weer nieuwe scheuten.

Heerlijke geur

Wat me trouwens opviel toen ik bezig was met het dieven van de druiven: bloeiende druiven ruiken ontzettend lekker. In de buitenlucht ruik je dat niet zo, dus het was me nog nooit opgevallen. Maar omdat ik nu ook druiven in de kas heb staan, valt het me opeens op. Heerlijk!

2 Comments

    • Hoi Jolanda, druiven snoei je het eerste jaar licht terug, tot dertig centimeter van de hoofdtak. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*