groentetuin moestuin wisselteelt kas

3 fouten die je kunt maken in de moestuin (en zo los je ze op)

Tuinieren hoeft niet in één keer goed te gaan. Door dingen te proberen leer je. En zo is het ook in de moestuin. Maar als je net start met moestuinieren, komt er vast een hoop op je af. Daarom proberen we je te behoeden voor deze drie fouten.

Niet de juiste plek

Heel vaak zul je het moeten doen met de tuin die je hebt. Wij zijn er voorstander van om niet de tuin naar je hand te zetten, maar je tuin als leidraad te nemen voor wat je kunt doen. Dat geldt ook voor je moestuin.

Een geschikte plek voor je moestuin is een plek in je tuin die veel licht krijgt. En omdat tuinieren vooruitdenken is, moet je ook rekening houden met de situatie in de toekomst. Kleine bomen zijn sneller groot dan je denkt – en geven dus ook snel meer schaduw. Snoei daarom regelmatig bomen die veel zon wegnemen. De meeste groentesoorten houden van licht en veel ervan houden van zon.

Groentetuin moestuin

De grond niet verbeteren

Ook de grondsoort kun je niet uitzoeken. Maar als de grond arm is en weinig voeding bevat, kun je daar wel iets aan doen. Je kunt de grond verbeteren door die te bemesten en compost toe te voegen. Dit gaat al veel verschil maken. Ook kun je ervoor kiezen om te mulchen: dan bedek je de aarde met een laag van bijvoorbeeld organisch afval of compost. Op die manier houdt de grond beter vocht vast.

Te vroeg zaaien

Je kunt al veel groente voorzaaien in de winter of het vroege voorjaar. Dit doe je dan binnen: in een kas of op je vensterbank. Want vaak hebben zaden warmte nodig om te ontkiemen. En kweek je ze te vroeg op, of zet je ze te vroeg in de volle grond, dan kan het tot een teleurstelling uitlopen. Denk aan boontjes. Die hebben warmte nodig. Pas na half mei (IJsheiligen) kun je bonen leggen (zaaien). Maar het goede nieuws is: na een mislukte poging kun je het gewoon opnieuw proberen.

voorzaaien kiemplantjes

Een ander voorbeeld van verkeerde timing zie je veel bij boerenkool. Juni is vroeg genoeg om boerenkool uit te planten. Doe je dat eerder, dan heb je in augustus al uitgegroeide planten. Dat is niet het tijdstip om boerenkool te eten en te oogsten – er zijn op dat moment genoeg andere dingen te oogsten in je moestuin. Bovendien wordt boerenkool lekkerder als daar vorst overheen is gegaan. Je kunt boerenkool wel tot februari oogsten.

Dit artikel vind je vast ook interessant: Snijbiet kweken: ideaal voor beginners in de moestuin

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*