tomaten geel verkleurend blad

Oud & geel blad van tomaten weghalen 

Eind juli, begin augustus zie je de onderste bladeren van tomatenplanten een beetje geel worden. Dat is niets om je zorgen over te maken, maar je moet er wel iets mee doen.  

Overigens kan het voor tomaten in de volle grond (in de kas) iets langer duren, maar op den duur wordt het blad geel. Dat komt omdat deze bladeren steeds minder licht krijgen. De plant groeit en groeit, en neemt zo steeds meer licht weg bij het onderste blad. Daarnaast kan geel blad een indicatie zijn van een beginnende ziekte 

Verkleurende bladeren meteen wegknippen

Al voordat het blad helemaal geel is, moet je het weghalen. Dit doe je om (uitbreiding van) ziektes te voorkomen, al bij de minste of geringste verkleuring. Je haalt het blad netjes tot aan de stam weg.  

Zon op de tomaten

Vervolgens is het ook slim om het teveel aan tomatenblad weg te halen. Houdt een blad te veel zon weg van een tros tomaten? Dan kun je dat blad tot de stengel weghalen. Doe dit niet te rigoureus, en zeker niet te veel tegelijkertijd. Haal af en toe een blad of een stengel weg. Hieronder zie je een voor- en na-foto.

tomatenblad wegknippen voor

tomatenblad wegknippen na

Zoals je op de laatste foto kunt zien, zijn de tomaten minder beschut en krijgen ze dus meer zonlicht.

In oktober haal ik al het blad van mijn tomatenplanten af. Zo worden ook de laatste tomaten nog rood.

Dieven na tomatentrossen

Er zijn ook tomatenrassen waarbij er een uitloper of een dief ná de tomatentros groeit. Deze kun je beter ook afknippen. Ze kosten te veel energie en nemen te veel ruimte in. Je wil liever dat de energie en het licht naar de tomaten gaan!  

Heb je vragen over het kweken van tomaten? In onze webshop koop je voor 4,99 ons e-book over tomaten

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*