Als de eerste flinke vorst op zich laat wachten en er nog geen sneeuw valt, kun je lang groenten oogsten in je groentetuin.
Boerenkool
Lichte vorst was genoeg om de boerenkool lekker te maken. Die kun je nog prima oogsten als het licht gevroren heeft – sterker nog, dan is de boerenkool lekkerder!
Bieten
De bietjes zijn ook een beetje afgedekt met blad én met hun eigen loof. Zolang er geen flinke vorst is voorspeld, kunnen ze nog wel even blijven zitten. Temperaturen van een beetje boven nul en een beetje onder nul zijn prima. En dat is fijn, want ze blijven langer vers als ze in de grond blijven zitten. Bij iets meer vorst is het verstandig om de grond af te dekken met meer blad. Mocht het meer dan 10 graden gaan vriezen, dan kun je de bieten niet in de grond laten zitten.
Pastinaak
Als echte wintergroente kan pastinaak wel tegen een paar graadjes vorst. Al zou ik wel aanraden om ze voor echt flinke kou uit de grond te halen. Anders is het een koud karweitje, waar je erg koude vingers van krijgt. Pastinaak kun je net als wortel bewaren in geel zand.
Pompoen
Pompoenen moet je naar binnen halen als de vorst van zich laat horen. Ze blijven heel lang goed, mits je ze vorstvrij bewaart. Zelf heb ik ze in onze vorstvrije kas gelegd. Wij maken er soep van, of stamppot in combinatie met zoete aardappel.
Wortelen
Wortelen kun je beter wat eerder uit de grond halen, maar daar heb ik nog geen tijd voor gehad. Deze groente heeft veel last van aaltjes. Dit stopt als je ze uit de grond haalt en in geel zand bewaart. Net zoals bij bietjes blijven de smaak en structuur langer goed als je ze wel in grond bewaart. Dat heeft met de luchtvochtigheid te maken.
Snijbiet
Ook snijbiet heeft de kou overleefd. Als het echt gaat vriezen, houdt het op. Tot dusver heeft de plant zich er redelijk goed doorheen geslagen. Al zie je wel dat het loof een beetje oud wordt. De jongste scheuten zijn het lekkerst om te eten, die zitten nu onder het oude blad verborgen.
Prei
Ook prei overleeft lichte vorst goed. Omdat een groot gedeelte onder de grond zit, heeft het nog niet te lijden gehad van de lichte vorst. Ik heb het afgevallen blad laten liggen, dat fungeert als een dekentje. Als het flink gaat vriezen, kan prei wat zacht en snotterig worden, dan is het niet meer lekker.
Peterselie
Peterselie heb ik zowel in de volle grond als in de kas staan. Ik heb twee varianten: platte peterselie en krulpeterselie. Ook hiervan kun je in de winter het beste de jongste scheutjes eten, die zijn het lekkerst.
Op deze manier kunnen we nog lang nagenieten van de zomer in onze groentetuin. Wat kun jij nog oogsten?