Misschien heb je weleens gehoord van phytophthora, oftewel de aardappelziekte. Dit is een ziekte die je vooral ziet bij tomaten of aardappelen.
Wat is phytophthora of aardappelziekte?
Phytophthora is een schimmelziekte die je niet in je planten wil hebben. Als je plant ziek is, kun je hem wel afschrijven. Heb je een veld met aardappelen, en krijgt één plant de aardappelziekte? Dan moet die zieke plant er zo snel mogelijk uit, anders krijgen ze het allemaal.
Hoe herken je aardappelziekte?
Wordt het loof van je planten vlekkerig? Sterft een deel af en hangt een deel slap? Dan kun je er wel van uitgaan dat het phytophthora is.
Heb je de aardappelziekte in je tomaten, dan kun je het blad nog weghalen, al zit het dan wel in de plant.
Hoe voorkom je phytophthora?
Als de schimmelziekte eenmaal in de plant zit, komt het ook in de grond. Daarom is het belangrijk dat je aardappels nooit op dezelfde plek zet als het jaar ervoor.
>> We schreven een e-book over tomaten! Bestel hem voor maar 4,99 en je kunt meteen lezen! <<
Zelf heb ik tomaten elk jaar in de kas staan. Gelukkig heb je in een kas niet zoveel kans op phytophthora. Dat komt omdat de planten in een kas niet nat worden – mits je goed lucht. Toch is het verstandig om de grond in je kas elke paar jaar te vervangen.
Spuiten tegen phytophthora
Je kunt speciale middelen gebruiken om je planten te beschermen. Op die manier voorkom je verspreiding van de ziekte en wapen je je plant als het ware tegen de schimmel. Je bespuit dan de onder- en bovenkant van het blad, waardoor je als het ware een laagje over het blad heen legt.
Zelf ben ik niet voor spuiten: dan is de aardigheid er voor mij al snel vanaf. Als het echt noodzakelijk is, gebruik ik alleen middelen op basis van plantaardige bestanddelen.
Plant je je tomaten en aardappelen heel vroeg, dan zul je er minder last van hebben.
Resistente planten
Tegenwoordig kun je planten kopen die resistent zijn tegen de aardappelziekte. Al is resistent iets te optimistisch, deze planten zijn er beter tegen bestand. Natuurlijk ligt de prijs ook veel hoger dan bij reguliere planten. Voor een zakje tomatenzaad betaalde ik 8 euro. Dat noemen we nu gekscherend de ‘gouden tomaten’. We zijn benieuwd hoe deze tomaten het gaan doen!
Heb jij weleens last gehad van phytophthora?