black russian tomaat gebarsten

Hoe ontstaan barstende tomaten? (+ zo voorkom je dat je tomaten barsten)

Als je regelmatig tomaten kweekt in je moestuin, zul je het vast herkennen: barstende tomaten. Wat betekent dat, en wat kun je ertegen doen?

In dit artikel gaat het over kastomaten. Tomaten die je buiten, zonder kas, laat groeien, barsten nog veel sneller.

Wat betekent het als je tomaten barsten?

Als je tomaten barsten aan de plant, kan dit drie dingen betekenen.

  • Je tomaten zijn overrijp: je kunt ze nog net eten, maar je moet ze niet langer aan de plant laten zitten.
  • Je tomatenplanten hebben te veel water gehad, meer dan ze aankunnen. Ze kunnen het water niet meer vasthouden, waardoor het vel op het zwakste punt barst. De tomaten zijn dan wel rijp, want groene tomaten barsten niet.
  • Het is te warm geweest. Je tomaten zijn rijp, en door te felle zon hebben ze het te warm gehad. Als dit het geval is, is het blad ook verbrand.

Zoals je leest, zijn barstende tomaten vrijwel altijd rijp. Dit komt omdat je ze natuurlijk zo rijp mogelijk wil laten worden aan de plant. Als tomaten veel zon hebben opgenomen, zijn ze heerlijk zoet van smaak. Tomaten uit de winkel worden geplukt als ze nog een beetje groen of oranje zijn. Op die manier barsten ze niet.

Barstende tomaten verschimmelen snel. Het is dus belangrijk om je tomaten goed in de gaten te houden, en ze er snel af te halen. Daar kun je prima tomatensoep of –saus van maken!

Tomaat met uitstulpsel

Hoe voorkom je barstende tomaten?

Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je tomaten barsten.

1. Zonlicht breken

Allereerst is het verstandig om brute glas in je kas te hebben. Dit glas is een beetje geribbeld, zodat de zonnestralen gebroken wordt. Ook kun je er bij erg felle zon voor kiezen om vliesdoek aan de binnenkant van je kas op te hangen. Ook bestaat er zonwerende folie. Let erop dat je de kas altijd voldoende lucht, ook als het koud is.

2. Niet te veel water geven

Daarnaast wil je je tomatenplanten niet te veel water geven. Ook kort achter elkaar, telkens een scheutje water, is niet goed voor een tomaat. Hoeveel water je je tomatenplant in elk stadium moet geven, lees je in dit artikel.

Let hierbij ook op het weer: in een regenrijke periode kan je tomatenplant met z’n wortels water opzuigen van buiten. Daar moet je dus rekening mee houden bij het watergeven.

>> Nog meer weten over tomaten? Lees ons e-book! << 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*